Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa nousivat Vihreät ensimmäistä kertaa Helsingin suurimmaksi puolueeksi, mutta nyt Kokoomus tulee ottamaan jälleen tämän paikan ja nostaa kannatustaan. Vihreille on puolestaan ennakoitu hyvin selvää tappiota, kun puolue on tällä hetkellä vaarassa menettää jopa kaksi paikkaa. Vasemmistoliitto ja SDP saattavat puolestaan vahvistua edellisistä vaaleista juuri vihreiden kustannuksella, mutta demarien osalta tässä saattaa nyt olla Marinin tuomaa nostetta, joka ei lopulta välttämättä toteudu. Perussuomalaiset ovat myös pärjänneet selvästi heikommin, mutta kilpailevat kuitenkin hyvin tasaväkisesti Helsingissä molempien vasemmistopuolueiden kanssa. Keskusta yrittää puolestaan ottaa vaaliliiton avulla takaisin yhden paikan, jonka se viime vaalien ison tappion seurauksena hävisi.

Kokoomuksen listalla tulee hyvin tiukkaa kilpailua vain yhdestä tai kahdesta viimeisestä paikasta. Yksi lisäpaikka on ollut ainakin mahdollisuuksien rajoissa, mutta se on alkanut muuttua jo hyvin epätodennäköiseksi. Viime vaaleissa Kokoomuksen listan kuudes läpimenijä Wille Rydman meni viimeisenä läpi koko vaalipiiristä, kun Liike Nyt oli lopulta hyvin lähellä viedä tuon paikan. Kokoomuksen uudeksi ääniharavaksi jo viime kuntavaaleihin tullut Elina Valtonen kerää odotetusti jälleen paljon ääniä, joten hänen suosionsa odotetaan tuovan heille yhden lisäpaikan. Listan kakkosnimenä tulee olemaan pitkäaikaisin kansanedustaja Ben Zyskowicz, joka päätti vielä sittenkin lähteä tämän kerran ehdolle, joten yksi lisäpaikka voi sentään olla edes vähän mahdollinen. Pitkään eduskunnassa istunut Sari Sarkomaa ja viime vaaleissa uutena valittu Terhi Koulumies pitävät helposti paikkansa, mutta erityisen paljoa ääniä kummankaan ei voi nyt odottaa keräävän. Sarkomaan ura on ollut jo hyvin selvässä laskussa, kun taas Koulumies on jäänyt eduskunnassa melko vaisuksi. Varasijalta noussut Atte Kaleva voi päästä myös helposti läpi, kun melko samaa linjaa edustava Rydman ei enää kilpaile samalla listalla. Uusista ehdokkaista varsinkin Jarmo Lindbergin voi nyt odottaa pääsevän eduskuntaan, mutta lisäksi eurovaaleissa hyvin ääniä kerännyt Aura Salla voi tehdä melko hyvän tuloksen. Nuoremmista ehdokkaista Otto Meri ja Daniel Sazonov ovat olleet vahvoilla, mutta he saattavat joutua kuitenkin vielä odottamaan seuraavia vaaleja.

Vihreiden kannatus on ollut hyvin selvässä laskussa ja puolueelle on arvioitu jopa kahden paikan menetystä, mutta ulkoministeri Pekka Haaviston suosion avulla voi kuitenkin pitää viidettä paikkaa hyvin todennäköisenä. Haaviston jälkeen listan kakkosnimenä on puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo, mutta hän ei välttämättä kerää nyt kuitenkaan erityisen isoa äänimäärää. Istuvista edustajista lisäksi viime vaaleissa hyvin ääniä keränneen Mari Holopaisen voi odottaa uusivan paikkansa, mutta pois jäävän Emma Karin paikalle on puolestaan tulossa kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi noussut Fatim Diarra. Viimeksi hyvin täpärästi eduskuntaan päässyt Atte Harjanne on edennyt vauhdilla puolueen johtotehtäviin, mutta paikan säilyttäminen on silti edelleen hyvin tiukassa, koska melko vahvoilla on myös europarlamentaarikko Alviina Alametsä. Kumpikin saattaa nyt jäädä valitsematta siinä tapauksessa, jos Vihreät saavat lopulta vain neljä ehdokasta läpi.

Viime vaaleissa demarit menettivät ainoastaan Helsingissä lopulta yhden paikan, jonka tällä kertaa voivat lopulta saada takaisin, mutta nyt listalta puuttuu kuitenkin Erkki Tuomioja. Toiset istuvat edustajat säilyttävät helposti edelleen paikkansa, mutta Eveliina Heinäluoma ohittaa todennäköisesti viime vaalien ääniharavan Tuula Haataisen. Uutena nimenä on puolestaan tulossa eduskunnassa jo aiemmin ollut nykyinen apulaispormestari Nasima Razmyar, joka voi luultavasti nyt kilpailla Heinäluoman kanssa listan ykköspaikasta. Uudenmaan vaalipiiristä siirtynyt ja kuntavaaleissa heikommin menestynyt Timo Harakka on vaarassa nyt pudota, mutta voi kuitenkin saada lopulta mahdollisen neljännen paikan. Neljännestä paikasta kilpailevat ainakin myös aiemmin eduskunnassa istunut Pilvi Torsti ja kuntavaaleissa hyvin menestynyt Hilkka Ahde, mutta demarit voivat kuitenkin jäädä lopulta nykyisiin kolmeen paikkaan.

Vasemmistoliitolla on mennyt Helsingissä erittäin hyvin ja viime vaaleissa puolue vei demareilta yhden paikan, mutta nyt kolmatta paikkaa voi edelleen pitää hyvin todennäköisenä, vaikka Paavo Arhinmäki ei enää ole mukana listalla. Puolueen uudeksi ääniharavaksi on tulossa nyt Minja Koskela, joka nousi viime kuntavaaleissa listan ykkösnimeksi melko isona yllätyksenä. Kaksi muuta läpimenijää ovat melko varmasti nykyiset edustajat Mai Kivelä ja Veronika Honkasalo, mutta toinen putoaa eduskunnasta siinä tapauksessa, jos kolmas paikka kuitenkin menee. Varasijalta noussut Suldaan Said Ahmed voi hyvin kasvattaa äänimääräänsä, mutta putoaa kuitenkin eduskunnasta nyt lopulta varasijalle.

Perussuomalaisille taas Helsinki on ollut selvästi heikoin vaalipiiri, mutta eduskunnassa paikkamäärä on ehtinyt jo vakiintua kolmeen edustajaan, mitä voi edelleen pitää hyvin paljon todennäköisenä. Yksi lisäpaikka saattaa olla nyt mahdollisuuksien rajoissa, mutta ei kuitenkaan erityisen todennäköinen. Puolueen entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli viime vaaleissa koko maan äänikuningas, mutta nyt hän saattaa joutua kilpailemaan tästä ainakin Marinin kanssa. Persuihin siirtyneen Wille Rydmanin ääniä voi olla jäänyt Kokoomukseen, mutta läpimenon Halla-ahon vetoavulla ei pitäisi olla nyt erityisen vaikeaa. Puolueen istuvista edustajista Mari Rantanen saattaa nyt vahvistua ja menee läpi, joten listan kolme läpimenijää on helppo näin ennustaa. Kokeneemman edustajan Tom Packalenin kannatus on laskenut reippaasti jo viime vaaleissa, jolloin hän pääsi eduskuntaan kaikista valituista pienimmällä kannatuksella, mutta kuntavaaleissa ei ollut ainakaan merkkejä paremmasta. Packalenin sijaan listan neljäntenä ja luultavasti edelleen varamiehenä on viimeksi niukasti hävinnyt Mika Raatikainen, mutta todennäköisesti persujen listalla ei ainakaan varasijaan tarvita mitään isoa äänimäärää.

RKP saa Helsingistä edelleen yhden paikan, jonka ottaa todennäköisimmin istuva edustaja Eva Biaudet, mutta varasijalle jäänyt Marcus Rantala pääsi kuitenkin viime vaaleissa yllättävän lähelle. Keskusta ja Kristillisdemokraatit ovat puolestaan solmineet entisten sinisten kanssa Helsingissä vaaliliiton, jonka voi odottaa nyt saavan lopulta yhden paikan, mutta kukaan ehdokkaista ei välttämättä kerää mitään isoa äänimäärää. Keskustan ehdokkaista Mikko Kärnän suosio Helsingissä on arvoitus, mutta olen itse arvioinut hänen keräävän ehkä toista tuhatta ääntä. Näin hän saattaa kilpailla melko tasaväkisesti kokeneemman Terhi Peltokorven kanssa, koska nyt Keskustalla ei ole mukana ketään erityisen isoa nimeä toisin kuin aiemmin. Luultavasti keskustan listalla kukaan ei saa lopulta erityisen isoa äänimäärä, joten eduskuntaan voi todennäköisimmin päästä vaaliliiton avulla Kristillisdemokraattien pitkäaikainen valtuutettu Mika Ebeling. Liike Nyt oli hyvin lähellä saada viime vaaleissa paikan ja siinä tapauksessa olisi Joel Harkimo päässyt läpi, mutta näissä vaaleissa tällä ei välttämättä enää ole samanlaista nostetta, joten paikka jää luultavasti nyt lopulta edelleen saamatta.

Paikkaennuste:

Kokoomus, 6-7

Vihreät, 5

SDP, 3-4

Vasemmistoliitto, 3

Perussuomalaiset, 3

RKP, 1

KD, 1