Tulevien vaalien lähestyessä on alkanut näyttää siltä, että Kokoomuksen selvä etumatka on alkanut sulaa ja tämän seurauksena ei enää ole varmaa, että tuleeko siitä lopulta nyt kuitenkaan suurin puolue. Tässä vaiheessa kuitenkin voidaan jo uskoa, ettei mitään isompia muutoksia enää ole tulossa puolueiden kannatuslukemiin. Kokoomus joutuu kuitenkin vielä taistelemaan laskevaa kannatusta vastaan, mutta vaalivoiton puolue on varmasti nyt oppositiosta kuitenkin saamassa. Kannatusluvuissa tapahtui viimeksi äkillinen muutos vuoden 2020 keväällä, kun silloin koronakriisin alkaminen lopulta nosti Marinin ja demarien kannatuksen lähes huipputasolle. Tällaista ei varmasti enää tapahdu, mutta tuossa vaiheessa mittausten kärjestä selvästi pudonneet Perussuomalaiset voivat nyt lopulta nousta vielä korkealle, joten todennäköisimmin heitä voi pitää demarien sijaan lopulta nyt Kokoomuksen pahimpana uhkaajana. Persut voisivat nyt olla ehkä jo mittausten kärjessä silloin, jos Halla-aho edelleen olisi jatkanut puolueen johdossa ja nyt on lopulta mahdollista, että myös Riikka Purran johdolla tulee lopulta varsin hyvä ja loistava tulos. Sanna Marinin johtamilla demareilla taas ei näytä enää olevan paljoa mahdollisuuksia pysyä suurimpana, mutta puolue saattaa nyt pudota kolmanneksi jopa edellisten vaalien kannatusta vähän isommilla lukemilla. Edellisissä vaaleissa demarit nousivat lopulta erittäin tiukan kilpailun jälkeen lopulta suurimmaksi puolueeksi, mutta nyt edellisistä vaaleista kannatus laskee puolestaan Keskustalla ja vihreillä ainakin sen verran, että Kokoomus ja ehkä myös persut nousevat lopulta demarien ohi näin kahdeksi suurimmaksi. Marin on saanut pidettyä demarit vielä koronakriisin tuoman huippukannatuksen jälkeenkin vahvasti mukana suurimpien puolueiden kilpailussa, vaikka yleensä hallitusvastuu on aina verottanut myös pääministeripuolueen kannatusta ja tuonut sitten taas oppositiopuolueille nostetta, mutta pääministeri on kuitenkin myös oman toimintansa seurauksena jo saanut vähän demarien kannatusta laskettua huipputasolta ja oppositio menee näin todennäköisesti vaalivoittoon.

Puolueiden saaman tuloksen vaaleissa ratkaisee lopulta myös kilpailutilanne useissa eri vaalipiireissä, joista nyt ainakin osassa tulee jälleen tiukkaa kilpailua näiden viimeisistä paikoista. Helsingissä voi olla Kokoomuksen seitsemäs paikka hyvin tiukassa, jos puolueen kannatus ehtii laskea vielä liian paljon. Puolueen istuvat edustajat säilyttävät luultavasti nyt paikkansa, mutta yhdestä tai kahdesta paikasta kilpailevat uusina niminä ainakin Aura Salla ja Jarmo Lindberg. Kokoomus nousee kuitenkin Vihreiden ohitse nyt jälleen Helsingin suurimmaksi puolueeksi. Vihreille taas on paljon vetoapua etenkin Pekka Haavistosta, mutta häviävät yhden paikan luultavasti mm. Emma Karin jäädessä nyt pois. Nykyisistä edustajista puolestaan Atte Harjanne saattaa olla nyt vaarassa pudota, kun viime vaaleissa jo lähelle päässeet Alviina Alametsä ja Fatim Diarra saattavat lopulta mennä ohi. Demarit voivat ottaa Helsingin ehkä yhden lisäpaikan Vasemmistoliitolta, mutta demareista puolestaan Timo Harakka on isossa vaarassa pudota etenkin silloin, jos puolue kuitenkaan ei saa lisäpaikkaa. Lisäksi demarien listalla Harakkaa vahvempia saattavat olla esim. Hilkka Ahde ja Pilvi Torsti, mutta sen sijaan Vasemmistoliitossa yhden paikan tappio voi pudottaa nyt Veronika Honkasalon. Perussuomalaisilla voisi olla nyt Halla-ahon suosion avulla pieni mahdollisuus ottaa neljäs paikka, mutta luultavasti Rydmanin siirtyminen ei kuitenkaan tuo heille ainakaan paljoa ääniä Kokoomukselta, mutta tämä on pudottamassa nyt ainakin Tom Packalenin ulos eduskunnasta. Liike Nyt saattaa ilman vahvoja nimiä jäädä nyt edelleen ilman paikkaa Helsingissä, mutta sen sijaan Keskusta ja Kristillisdemokraatit voivat saada toiselle yhden paikan vaaliliiton avulla, mutta siinäkään ei nyt ole kuitenkaan erityisen vahvoja tai suosittuja nimiä mukana.

Uudenmaan vaalipiirissä taas Kokoomus on saanut lopulta niin hyvän ja vahvan ehdokaslistan, että sen voidaan hyvin odottaa saavan lopulta parikin lisäpaikkaa. Samoin istuvien edustajien voi hyvin odottaa säilyttävän lopulta paikkansa, koska näistä kaikilla muilla on ollut myös viimeksi melko hyvä ja vahva kannatus, mutta lähinnä viimeisen paikan viime kerralla saanut Pihla Keto-Huovinen on vaarassa nyt pudota. Kokoomuksen uusista nimistä ainakin Jarno Limnellin ja Pekka Toverin voi uskoa menevän läpi, mutta lisäksi tunnetuista ehdokkaista varsinkin Sture Fjäder omaa hyvät mahdollisuudet. Politiikan ulkopuolelta tulevista myös ainakin Lasse Lehtonen ja Susanne Päivärinta voivat saada kannatusta, mutta näiden osalta kilpailu on listalla kuitenkin varsin tiukkaa. Vihreiden tilanne on taas Uudenmaan vaalipiirissä edelleen selvästi heikompi, minkä lisäksi viime kerralla noussut puolueen julkkisehdokas Pirkka-Pekka Petelius on viivytellyt jatkoaikeitaan, eikä hänen tilannettaan voi enää muutenkaan pitää nyt erityisen paljoa hyvänä ja vahvana. Muista nykyisistä edustajista lähinnä Tiina Elo ja Noora Koponen joutuvat käymään tiukkaa kilpailua toisesta kaudesta, mutta todennäköisesti juuri Peteliuksen mukana vihreiltä menee lopulta nyt varmasti yksi paikka. Perussuomalaisten voi odottaa saavan yhden lisäpaikan ja nykyisistä edustajista lähinnä Ari Koponen saattaa joutua tiukille, koska listalla on runsaasti uusia nimiä kilpailemassa paikoista ja näistä etenkin Jorma Piisinen on hyvin vahvoilla. Sen sijaan Kristillisdemokraatit ovat nyt vaarassa menettää ainoan paikkansa, kun Antero Laukkanen jää pois eduskunnasta ja muita riittävän vahvoja nimiä ei ole tarjolla.

Uudenmaan demarien listalla on taas mukana kohtuullisen vahvoja nimiä, mutta puolue saanee kuitenkin tyytyä nykyiseen paikkalukuunsa ja yhden paikan menestys on jopa mahdollista. Nykyisten edustajien lisäksi mukana listalla on europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri, joka on mukana nyt uutena tässä vaalipiirissä ja menee ainakin melko varmasti läpi. Nykyisistä edustajista vähän kyseenalaista mainetta saaneet Hussein Al-Taee ja Kimmo Kiljunen ovat puolestaan tiukimmilla, kun heistä luultavasti nyt ainakin toinen saattaa lopulta pudota. Entinen pääministeri Antti Rinne tuskin yltää enää puolueen ääniharavaksi, mutta tämän putoaminen olisi kuitenkin vielä yllätys. Vasemmistoliitolla puolestaan toinen paikka voi olla nyt melko tiukassa, koska nykyiset edustajat eivät ole mitään erityisen vahvoja nimiä ja toisen paikan menetys tarkoittaisi, että puolueen edustajista todennäköisesti Pia Lohikoski jäisi lopulta ulos. RKP on saanut vaalipiirissä taas melko hyvän ja vahvan listan, jolloin täpärästi viimeksi hävittyä paikkaa ei ole ainakaan mahdoton saada takaisin. Nykyisillä kannatusluvuilla taas Keskusta on vaarassa menettää toisen paikkansa, jolloin Matti Vanhasen tilalle ei tulisi enää uutta edustajaa puolueen listalla, mutta toinen paikka voi kuitenkin säilyä Antti Kaikkosen suosion avulla ihan kohtuullisen hyvin. Liike Nyt saa varmasti nyt edelleen Hjallis Harkimon eduskuntaan helposti, mutta toinen paikka voi olla puolueelta kuitenkin liian kaukana ja hyvin epätodennäköistä saavuttaa.

Varsinais-Suomen vaalipiirin tilanne näyttää siltä, että Kokoomus on viemässä yhden paikan Keskustalta, joka menettäisi lopulta näin toisen paikkansa. Kannatuksen laskiessa Kokoomuksen lisäpaikkaa voi pitää kuitenkin hyvin epävarmana, jolloin varapaikalta noussut Ville Valkonen joutuu kilpailemaan läpimenosta etenkin Pauli Aalto-Setälän kanssa, minkä lisäksi entinen kansanedustaja Pertti Hemmilä yrittää paluuta luultavasti jo kuitenkin heikoin mahdollisuuksin. Keskusta saa todennäköisesti läpi enää vain Annika Saarikon, mutta lisäksi toinen edustaja Esko Kiviranta luopui nyt lopulta ehdokkuudesta. Demarit puolestaan kilpailevat Kokoomuksen kanssa melko vahvasti lisäpaikasta, mutta nykyisillä kannatusluvuilla taas Perussuomalaiset voivat hyvin säilyttää entiset neljä paikkaa, kun Vihreille taas on luultavasti edelleen tulossa vain yksi paikka. Satakunnan vaalipiirissä taas Kokoomuksen mahdollisuudet toiseen paikkaan ovat heikentyneet, kun entinen kansanedustaja Sampsa Kataja päätti nyt luopua ehdokkuudesta. Tämän seurauksena lisäpaikka voi mennä nyt lopulta Perussuomalaisille, koska heillä taas on isona vetoapuna edellisten vaalien ääniharava Laura Huhtasaari, jonka suosio voi tuoda nyt puolueelle kolmannen paikan. Perussuomalaiset nousevat luultavasti jälleen vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi, kun demarien yhden paikan tappiota voi pitää nyt melko varmana, koska puolueen ääniharava Kristiina Salonen jäi pois listalta.

Hämeen vaalipiirissä taas isot puolueet havittelevat paikkaa nyt Päivi Räsäseltä, koska viime kerralla tämä meni läpi vaalipiirin viimeisenä ja nyt näyttää vahvasti siltä, ettei lähes pelkästään Räsäsen varassa oleva lista enää saa tarpeeksi kannatusta paikan säilyttämiseen. Lisäpaikasta kilpailevat nyt vahvasti Kokoomus ja etenkin Perussuomalaiset, joiden listalta neljäs ehdokas oli viime vaaleissa ensimmäinen rannalle jäänyt. Lisäksi se voi olla mahdollista, että näistä kumpikin saisi lisäpaikan vaalipiirissä ja tuolloin demarit menettäisivät yhden paikan, mutta demarien putoamista kolmanneksi ei voi kuitenkaan pitää erityisen todennäköisenä. Pirkanmaan vaalipiirissä on puolestaan mahdollista, että Keskusta menettäisi toisen paikkansa nyt lopulta Vasemmistoliitolle, joka saisi näin toisen paikan. Muut puolueet säilyttävät nykyiset paikkansa, mutta sen sijaan Kokoomuksen lisäpaikkaa voi pitää melko varmana, kun edellisten vaalien ääniharava Anna-Kaisa Ikonen on taas lähtenyt ehdolle. Demarit voivat Marinin vetoavulla pysyä vaalipiirin suosituimpana ja nykyiset edustajat ovat vahvoilla, mutta uutena nimenä on puolueelta tulossa entinen pormestari Lauri Lyly. Kaakkois-Suomen kahden paikan tappio merkitsee sitä, että ainakin Vihreät menettävät varmasti nyt siellä toisen paikkansa. Keskustan lisäksi demareita uhkaa yhden paikan menetys, koska entinen edustaja Satu Taavitsainen on asettunut Liike Nyt -puolueen ehdokkaaksi. Kokoomus havittelee puolestaan yhtä lisäpaikkaa Keskustalta tai sitten Perussuomalaisilta, joiden suhteen tilanne on taas melko jännittävä sen takia, minkä verran ääniä Turtiainen lopulta vie puolueelta.

Savo-Karjalan vaalipiirin osalta näyttää selvältä, että Keskusta menettää nyt siellä varmasti yhden paikan, mutta se voi mennä todennäköisemmin Perussuomalaisille kuin enää Kokoomukselle. Keskustan edustajista luopuvat eniten ääniä saaneet Anu Vehviläinen ja Hannakaisa Heikkinen, joista jälkimmäisen paikalle nousee luultavimmin puoluesihteerinä kilpaileva Riikka Pirkkalainen, kun paluuta yrittävän Markku Rossin mahdollisuudet ovat luultavasti melko vähäiset. Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin voi odottaa pääsevän taas helposti läpi, mutta samoin Vasemmistoliitto ja Vihreät saavat nyt edelleen yhden paikan. Vaasan vaalipiirissä menettää Keskusta myös varmasti neljännen paikkansa, jolloin tiukimmilla lienee viimeksi puolueen viimeisen paikan saanut Antti Kurvinen, jonka lisäksi Mika Lintilän tilanne voi muuttua nyt vähän mielenkiintoiseksi. Kokoomuksella voi olla nyt parhaat mahdollisuudet ottaa lisäpaikka, mutta viimeksi pudonnutta Susanna Koskea ei välttämättä nähdä enää uudelleen kansanedustajana, koska listalla on mukana eräitä todennäköisesti häntä vahvempia nimiä menossa nyt lopulta ohitse. Keski-Suomen osalta näyttää myös jokseenkin varmalta, että nyt Keskusta menettää siellä yhden paikan Kokoomukselle. Persujen osalta selviää taas lähiaikoina, että tuleeko ehdolle vielä europarlamenttiin lähtenyt Hakkarainen vai hänen tilalla nyt istuva Toimi Kankaanniemi, joista ei luultavasti kumpikaan ole välttämättä ollut erityisen paljoa kiinnostunut näistä vaaleista. Viime kerralla jo varasijalle pudonneen Kankaanniemen mahdollisuudet eivät luultavasti enää ole ainakaan sen paremmat, koska todennäköisesti ainakin kaksi aluevaaleissa paremmin ääniä saanutta nimeä menisi nyt hänestä lopulta ohi. Muuten vaalipiirissä ei ole mitään erityisen jännittävää tilannetta, kun demarien ja Vasemmistoliiton taas voi odottaa nyt saavan entiset paikkansa.

Oulun vaalipiirissä on puolestaan mielenkiintoinen tilanne Keskustan osalta, koska siellä voi odottaa nyt Sipilän ääniperintöä ainakin sen verran hupenevan, että puolueelta menee varmasti näin lopulta yksi paikka. Keskustan listalla vahvimpia ehdokkaita ovat luultavasti nykyiset edustajat, mutta näiden haastajina ovat mm. entinen Sinisen tulevaisuuden ministeri Pirkko Mattila ja vuonna 2018 eduskunnassa pistäytynyt Eija Nivala, joka tuolloin haki sieltä välittömästi muiden hommien takia vapautuksen ja nyt on puolestaan sinne valmis. Keskustalta voi odottaa yhden paikan menevän Kokoomukselle, joka voi hyötyä sen verran Sipilän ääniperinnöstä, että kolmas paikka lopulta tulee. Viime kerralla vaalipiirin viimeisen paikan saanut Vasemmistoliittokin on vaarassa menettää yhden paikan, mikä on kiinni lähinnä puolueen ääniharavan Hanna Sarkkisen suosiosta ja mahdollisesta puolueen kannatuksen laskusta Kainuun alueella, mutta kolmanteen paikkaan on kuitenkin vielä tällä kertaa ihan realistiset mahdollisuudet. Perussuomalaisilla taas on hyvät mahdollisuudet jopa yhteen lisäpaikkaan kohtuullisen vahvan listan avulla, joten todennäköisesti vaalipiirin viimeisestä paikasta saattaa tulla kilpailua Vasemmistoliiton ja persujen välillä. Lapin vaalipiiri taas menettää nyt lopulta yhden paikan, jolloin Keskusta saa varmasti sieltä enää vain kaksi paikkaa, jotka luultavasti menevät nykyisille puolueen edustajille. Paavo Väyrysen mahdollisuudet voi arvioida sen verran jo huonoiksi, ettei hän luultavasti enää lopulta yllätä ja mene istuvien edustajien ohi, koska he saivat eniten ääniä myös aluevaaleissa. Tämän lisäksi Perussuomalaiset joutuvat nyt luultavasti tyytymään lopulta nykyiseen yhteen paikkaansa, minkä seurauksena istuva edustaja Kaisa Juuso saa käydä tiukkaa kilpailua uudelle kaudelle pääsemisestä. Puolue olisi hyvin todennäköisesti saanut kaksi paikkaa, jos tämän vaalipiirin paikkamäärä ei olisi nyt laskenut.

Lopuksi arvioin vielä puolueiden todennäköisen paikkamäärän kaikkien vaalipiirien osalta:

Kokoomus, 45-48 paikkaa

Perussuomalaiset, 40-43

SDP, 38-41

Keskusta, 21-23

Vihreät, 17

Vasemmistoliitto, 15-16

RKP, 10-11

KD, 3-4

Liike Nyt, 1