Perussuomalaiset olivat erittäin lähellä nousta huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi, mutta jäivät kuitenkin lopulta täpärästi oppositioon, jossa ovat nyt suurin puolue. Kesäkuun lopulla persut kokoontuivat puoluekokoukseen tekemään valintoja, jotka saattavat merkittävästi vaikuttaa puolueen linjaan oppositiossa. Kaksi vuotta sitten hallituksessa istuneet Perussuomalaiset valitsivat puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon, minkä seurauksena puolue hajosi ja Timo Soinille uskolliset jatkoivat hallituksessa. Tämän vuoden eduskuntavaaleissa Soini jätti eduskunnan ja Sininen tulevaisuus ei saanut yhtään edustajaa, kun taas Perussuomalaiset kirivät lopulta voittoon Halla-ahon johdolla. Halla-ahon valinnan jälkeen persujen johtoon tuli lopulta varsinainen maahanmuuttokriittinen värisuora, kun varapuheenjohtajuudet menivät myös tunnetuille maahanmuuttovastaisille edustajille. Nyt ei mennyt enää ihan samalla tavalla, kun aiemmin Teuvo Hakkaraisen hoitamalle toisen varapuheenjohtajan paikalle nousi vähän yllättäen Arja Juvonen, joka ei taida ihan tähän kategoriaan politiikassa kuulua.

Juvonenhan on juuri se nainen, joka vuoden 2014 eduskuntaryhmässä lopulta äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, jolloin hän sai erittäin paljon huomiota ja nousi julkisuuteen. Nyt voi pysähtyä ajattelemaan sitä, että miten hän on vielä mukana tässä puolueessa, joka pari vuotta sitten hajosi kansallismielisten saaman voiton seurauksena. Soini ja kumppanit eivät silloin pyytäneet Arja Juvosta mukaan uuteen ryhmäänsä, koska ilmeisesti kristillisenä konservatiivina Soini ei paljoa voinut pitää Juvosesta, jonka linja puolestaan on hyvin sosialistinen ja jopa nykyisiä vihervasemmistolaisia lähellä. Juvonen kuitenkin lähti ulos eduskuntaryhmästä ja oli hetken omillaan, mutta sitten hän kääntyi takaisin ja teki paluun persujen ryhmään, jossa hän sen jälkeen on istunut tanakasti mukana. Arja Juvonen on ollut huomattavan paljon äänessä sosiaali- ja terveysasioihin liittyen, mutta muuten hänellä ei taida olla pahemmin kykyjä politiikassa, eikä hän edes Perussuomalaisissa ole lahjakkaimpia poliitikkoja. Juvoselle hävisi lopulta kuuluisa Sebastian Tynkkynen ja lisäksi entinen ryhmänjohtaja Leena Meri, jota voi poliitikkona luonnehtia hyväksi ja hiukan maltilliseksi konservatiiviksi.

Muuten siellä meni aika odotetulla tavalla, kun ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi europarlamenttiin siirtyneen Huhtasaaren tilalle valittiin uusi kansanedustaja Riikka Purra, jota voidaan pitää nousevana kykynä puolueessa ja tulevaisuudessa mahdollisena vaikka ministeriksi. Tynkkysen paluu varapuheenjohtajaksi jäi tekemättä, kun hänen vuonna 2015 pudottama Juho Eerola sai nyt paremman kannatuksen varapuheenjohtajaksi. Tärkeimpänä valintana Riikka Slunga-Poutsalon väistymisen jälkeen puoluesihteeriksi valittiin Simo Grönroos, joka edustaa Halla-ahon tavoin maahanmuuttopolitiikassa tiukkaa linjaa. Etenkään Juvosella ei ole Perussuomalaisten johdossa yhtään helppoa, koska heillä on lukuisia uusia ja lupaavia kansanedustajia, joista esimerkiksi jyrkkää linjaa edustavat Sanna Antikainen ja Jenna Simula odottavat varmasti tilaisuuttaan. Persut saivat Arja Juvosesta nyt uuden varapuheenjohtajan, joka ei ole aina välttämättä valmis tukemaan puolueen puheenjohtajaa, joten puolueen johdossa voi olla tulossa paljon mielenkiintoista vääntöä.

Lisäksi puolueen eduskuntaryhmässä on tälläkin kertaa mukana varsin sekalaista porukkaa, joten voidaan erittäin paljon odottaa sitä, että kuka sieltä jossakin vaiheessa lähtee. Sitä voidaan pitää melko varmana, että ainakin joku edustaja saisi lähteä puolueesta, koska sieltä on jo eräitä lähtenyt ennen vuoden 2017 hajoamista. Yhtenä mahdollisena voidaan hyvin mainita etenkin Ano Turtiainen, jonka on ehtinyt jo kehua aiempien mokien olevan hänelle sulka hattuun. Turtiainen ehtii melko varmasti töppäillä seuraavien neljän vuoden aikana niin pahasti, että saattaa joutua vielä pois ryhmästä ja ehkä koko puolueesta. Se on kuitenkin tärkein asia, että ryhmän uskottavuus tulee säilymään tarpeeksi hyvin. Lisäksi mukana on eräitä sellaisia edustajia, jotka eivät puolueessa edusta mitään tavanomaista perussuomalaisuutta kuten aiemmin pukkina tunnettu Ari Koponen, jonka tuleminen politiikkaan ei välttämättä mene ihan vakuuttavalla tavalla. Lisäksi ryhmässä on eräitä vähän omalaatuisia edustajia ja oman tiensä kulkijoita, joista esimerkiksi Minna Reijonen saattaa olla vähän sellainen, että jatkaa tästä porukasta vielä kulkemista johonkin muualle. Persuilla on varmasti oppositiossa eri asioista paljon monenlaista sanottavaa, mikä voi olla enemmän tai vähemmän ristiriidassa Halla-ahon johtaman linjan kanssa.