Eduskuntavaalien lähestyessä kilpailu suurimman puolueen asemasta on muuttunut lopulta hyvin tiukaksi. Kokoomus ei voi olla vaalivoitosta enää lainkaan varma, mutta puolueen kannatus nousee kuitenkin edellisistä vaaleista ja paikkojen määrä kasvaa. Sen sijaan kannatus on viime vaaleista nousussa myös demareilla, mikä on pääministeripuolueen osalta jo suorastaan erittäin poikkeuksellista, mutta näin kuitenkin tapahtui myös Ruotsin ja äskeisissä Viron parlamenttivaaleissa. Molempien tapauksissa tähän ovat selvästi vaikuttaneet Ukrainan sodan kuviot, mutta täällä sitten taas media on luonut Sanna Marinille hyvän ja luotettavan imagon koronakriisin alkamisen seurauksena, kun hänestä alettiin luoda kolme vuotta sitten kuvaa hyvin vahvana ja päättäväisenä johtajana. Demarien kannatus on siitä kuitenkin laskenut alemmas, mutta edelleen se on pysynyt kuitenkin vahvana ja ollut nyt vahvistumaan päin, vaikka Marinin julkisuuskuvan luulisi nyt selvästi rapistuneen omien juttujensa seurauksena etenkin viime syksynä. Varmana voittajana pidetty Kokoomus on viime aikoina tullut sen verran alemmas, että luultavasti demarit saattavat olla jo lopulta nousseet sen ohi suosituimmaksi viimeisessä mittauksessa ennen vaaleja, mutta lopulta vaalien tulos voi kuitenkin olla sitten selvästi erilainen. Perussuomalaiset ovat myös olleet viime aikoina hyvin selvässä nousussa ja saattavat lopulta yllättää, kun viime vaaleissa olivat erittäin lähellä nousta demarien ohi suurimmaksi puolueeksi.

Vaalien tuloksen ratkaisevat lopulta myös kuviot jokaisessa eri vaalipiiristä, koska näissä puolueiden tuloksen voi hyvin ratkaista lopulta ehdokaslistojen taso. Tähän asti on usean vaalipiirin osalta tilanne näyttänyt siltä, että Keskusta on menettämässä yhden paikan ja Kokoomus on saamassa puolestaan lisäpaikan. Tilanne on kuitenkin muuttunut lopulta sellaiseksi, että ainakin eräissä vaalipiireissä Kokoomuksen mahdollisuudet lisäpaikkaan ovat muuttuneet heikommiksi, kun taas persut ovat lopulta nousseet vahvasti kilpailemaan lisäpaikasta. Demareilla on myös ollut mahdollisuudet lisäpaikkaan eräissä vaalipiireissä, mutta näistä useimmissa se voi kuitenkin olla nyt vähän liian kaukana, koska ehdokaslistojen taso voi tämän sitten lopulta ratkaista. Kirjoitan lähiaikoina yksittäiset pienet arviot jokaisen vaalipiirin osalta, mutta nyt käyn ensin läpi vaalipiirin todennäköiset muutokset paikkajaon osalta.

Helsingissä voidaan pitää varmana, että vihreät menettävät yhden paikan. Kokoomus on jälleen vaalipiirin suosituin puolue, mutta sen lisäpaikkaa voidaan pitää hyvin epävarmana. Myös demarit kärkkyvät lisäpaikkaa, jonka menettivät yllättäen viime vaaleissa. Vasemmistoliitto saa luultavasti edelleen kolme paikkaa, mutta yhden paikan menetys on kuitenkin mahdollinen. Lisäksi voi yksi paikka mennä lopulta Keskustan ja Kristillisdemokraattien vaaliliitolle.

Uudenmaan vaalipiirissä ottaa Kokoomus varmasti ainakin yhden paikan lisää, mutta toinenkin lisäpaikka on vielä mahdollinen. Vihreät menettävät nyt varmasti lopulta yhden paikan, mutta lisäksi Keskusta on vaarassa menettää toisen paikkansa, kun taas Kristillisdemokraateilta voi mennä nyt ainoa paikka. Perussuomalaiset ovat saamassa melko varmasti yhden paikan lisää, kun sitten RKP ja demarit kilpailevat melko tasaväkisesti yhdestä lisäpaikasta.

Varsinais-Suomessa taas Keskusta on isossa vaarassa menettää toisen paikkansa, mutta tämän pelastuminen on vielä kuitenkin mahdollista. Kokoomus ja demarit kilpailevat melko tasaväkisesti yhdestä lisäpaikasta, jolloin Perussuomalaiset voivat niukasti menettää lopulta yhden paikan.

Satakunnassa voidaan pitää melko varmana, että demarit menettävät lopulta yhden paikan, koska nyt ehdokaslista on viime vaaleja heikompi. Kokoomus ei välttämättä onnistu lopulta saamaan toista paikkaa, jolloin Perussuomalaiset ovat nyt saamassa yhden paikan lisää.

Hämeessä taas voidaan pitää hyvin todennäköisenä sitä, että Kristillisdemokraatit menettävät lopulta nyt ainoan paikkansa. Tämä olisi menossa sitten Kokoomukselle tai Perussuomalaisille, jotka viime vaaleissa olivat lähimpänä sitä.

Pirkanmaan vaalipiirissä Keskusta on myös vaarassa menettää toisen paikan, kun sitten Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat nyt lähellä ottaa lisäpaikan, mutta lopulta sen voi ehkä saada kumpikin. Demarit saattavat olla myös lähellä ottaa paikan lisää, mutta luultavasti puolueen kannatus ei tähän lopulta kuitenkaan riitä. Vasemmistoliitto voi saada nyt puolestaan toisen paikan, joka voi jäädä Marinin suosion takia lopulta kuitenkin saamatta.

Kaakkois-Suomessa taas Vihreät menettävät nyt varmasti toisen paikkansa, mutta lisäksi Keskustan yhden paikan menetystä voidaan pitää melko todennäköisenä. Kokoomus voi puolestaan ottaa yhden paikan lisää, kun Perussuomalaiset voivat lopulta menettää yhden paikan, jos VKK tulee viemään heiltä liian paljon ääniä.

Savo-Karjalan vaalipiirissä Keskusta on varmasti menettämässä lopulta yhden paikan, joka menee sitten Kokoomukselle tai Perussuomalaisille. Kokoomus ei välttämättä saa lopulta kolmatta paikkaa, jolloin persut ovat nyt saamassa yhden paikan lisää.

Vaasan vaalipiirissä Keskusta myös todennäköisesti menettää yhden paikan, jonka luultavasti Kokoomus tulee nyt lopulta saamaan. Kokoomuksen lisäpaikkaa ei voi kuitenkaan pitää enää varmana, joten myös Perussuomalaiset voivat saada nyt lisäpaikan.

Keski-Suomessa on myös Keskusta menettämässä lopulta yhden paikan, kun se menee siellä hyvin varmasti Kokoomukselle, joka viime vaaleissa jo pääsi melko lähellä sitä.

Oulun vaalipiirissä on Keskusta myös lähes varmasti menettämässä lopulta yhden paikan, kun sitten Kokoomus on melko varmasti saamassa yhden lisäpaikan. Tämän lisäksi on Vasemmistoliitto vaarassa menettää taas yhden paikan, kun Perussuomalaiset voivat nyt saada lopulta yhden paikan lisää.

Lapin vaalipiirissä taas Keskusta menettää nyt varmasti lopulta yhden paikan, kun muut puolueet säilyttävät puolestaan siellä nyt entiset paikkansa.

Ketkä ovat puolestaan vaarassa nyt pudota ja ketkä mahdollisesti nousemassa tilalle:

1. Todennäköisimmät putoajat

2. Vahvimmat uudet nousijat

Helsinki:

1.

Timo Harakka

Atte Harjanne

Tom Packalen

Mikko Kärnä

Suldaan Said Ahmed

Veronika Honkasalo?

2.

Aura Salla

Jarmo Lindberg

Alviina Alametsä

Fatim Diarra

Minja Koskela

Pilvi Torsti

Hilkka Ahde?

Mika Ebeling?

Uusimaa:

1.

Hussein al-Taee

Kimmo Kiljunen

Noora Koponen

Pihla Keto-Huovinen

Pia Lohikoski?

2.

Miapetra Kumpula-Natri

Pinja Perholehto?

Joona Räsänen?

Jorma Piisinen

Teemu Keskisarja

Maiju Tapiolinna

Tuukka Saimen

Pekka Toveri

Jarno Limnell

Sture Fjäder

Lasse Lehtonen?

Susanne Päivärinta?

Tiina Tuomela

Riikka Pakarinen

Henrik Wickström

Mikaela Nylander?

Varsinais-Suomi:

1.

Saara-Sofia Siren

Ville Valkonen

Mikko Lunden

2.

Saku Nikkanen

Janne Laulumaa

Pauli Aalto-Setälä

Mauri Kontu

Jani Kurvinen

Satakunta:

1.

Petri Huru

Heidi Viljanen

2.

Sari Seimelä

Ari Reunanen

Juha Viitala?

Mari Kaunistola?

Raisa Ranta

Häme:

1.

Mika Kari

Johannes Koskinen

Päivi Räsänen

2.

Milla Bruneau

Ilkka Viljanen

Mira Nieminen

Juha Rehula?

Pirkanmaa:

1.

Veijo Niemi

Jari Kinnunen

Jouni Ovaska

Arto Pirttilahti

2.

Lauri Lyly

Miko Bergbom

Joakim Vigelius

Oras Tynkkynen

Jaakko Mustakallio?

Kaakkois-Suomi:

1.

Ano Turtiainen

2.

Anna-Kristiina Mikkonen

Jaana Strandman

Vesa Kallio

Markku Pakkanen?

Oskari Valtola?

Savo-Karjala:

1.

Jussi Wihonen

Matti Semi?

2.

Timo Suhonen

Riikka Pirkkalainen

Timo Väänänen

Karita Kaita?

Laura Meriluoto?

Vaasa:

1.

Antti Kurvinen

Mikko Savola

Mika Lintilä?

2.

Tommi Mäki

Jyrki Mäkynen

Susanna Koski?

Anne Rintamäki?

Sari Innanen

Lasse Hautala?

Keski-Suomi:

1.

Joonas Könttä

Petri Honkonen?

2.

Kaisa Garedew

Matleena Käppi

Ville Väyrynen

Oulu:

1.

Katja Hänninen

Ville Vähämäki

2.

Eila Aavakare

Tiina Kyllönen

Mikko Salmi

Juha Hänninen

Teuvo Hatva

Lauri Nikula

Eija Nivala?

Lappi:

1.

Kaisa Juuso

2.

Sara Seppänen

Pia Kilpeläinen-Tuoma

Paavo Väyrynen?