Vaarassa: Hanna-Leena Mattila, Pirkko Mattila, Ville Vähämäki

Vahvoilla: Raimo Piirainen, Merja Kyllönen, Jenna Simula, Satu Haapanen

Oulun vaalipiirissä tunnetusti on vain yksi erittäin vahva puolue. Keskustan valta-asema tässä vaalipiirissä tulee varmasti säilymään, mutta puolue on menettämässä lähemmäs kaiken edellisissä vaaleissa otetun lisäkannatuksen. Nyt voidaan pitää varmana sitä, että Keskusta häviää yhdeksästä paikastaan vähintään kaksi, mutta kolmannen paikan menetys ei ainakaan ole kaukana. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Keskusta hävisi yhdeksästä paikastaan peräti kolme paikkaa, mutta tuolloin sillä ei ollut ketään erityisen vahvaa ja suosittua ehdokasta. Viime vaaleissa Juha Sipilä keräsi huikean äänimäärän, joka saattaa nyt romahtaa erittäin paljon, mutta silti hän on edelleen tämän vaalipiirin ääniharava. Sipilän takana myös kaikki muut istuvat edustajat ovat vahvoilla jatkamaan, kun Tapani Tölli ja Niilo Keränen siirtyvät puolestaan eläkkeelle. Heiltä jää vapaaksi myös paljon lestadiolaisten ääniä, joiden pitäisi nyt löytää itselleen uusi kärkiehdokas. Keskustan edustus jakautuu myös eri alueille tässä vaalipiirissä, joten muun muassa Kainuun edustajat Marisanna Jarva ja Timo Korhonen tulevat hyvin mahdollisesti valituksi. Samoin Keräsen luovuttua Koillismaan toinen edustaja Ulla Parviainen voi saada hyvin ääniä, mutta Keskustan edustajista lähinnä varasijalta noussutta Hanna-Leena Mattilaa uhkaa nyt putoaminen.

Vasemmistoliitto puolestaan voi saada takaisin kolmannen paikkansa, koska presidenttiehdokkaana ollut europarlamentaarikko Merja Kyllönen päätti taas lähteä ehdolle. Lisäksi puolueen istuvat edustajat ovat menossa läpi, jolloin varasijalle on edelleen puolestaan tulossa entinen edustaja Risto Kalliorinne, joka voi lopulta päästä uudelleen myös europarlamenttiin hakevan Kyllösen tilalle kansanedustajaksi. Perussuomalaiset ovat hajoamisen jälkeen menettämässä kolmannen paikkansa, mutta kahta paikkaa voidaan kuitenkin pitää jokseenkin varmana. Sanavalmiina ja jämäkkänä tunnettu edustaja Olli Immonen voi edelleen tulla valituksi, mutta uutena on tulossa Oulun kuntavaaleissa hyvin ääniä kerännyt Halla-ahon toinen uskollinen tukija Jenna Simula, koska nykyisen edustajan Ville Vähämäen äänimäärä jäi kuntavaaleissa melko vaatimattomaksi ja nyt voi käydä samoin. Sininen tulevaisuus on jäämässä ilman paikkaa ja ministeri Pirkko Mattila putoamassa pois eduskunnasta, mutta näillä on apuna kuitenkin vaaliliitto alunperin Väyrysen perustaman Kansalaispuolueen kanssa.

Demarit menestyvät selvän kärkiehdokkaansa Tytti Tuppuraisen johdolla ja ottavat jälleen kaksi paikkaa, joista toisen on saamassa viime vaaleissa melko täpärästi pudonnut Raimo Piirainen. Kokoomus on saamassa edelleen kaksi paikkaa ja puolueen ykkösnimenä on istuva edustaja Mari-Leena Talvitie, mutta sen sijaan Kajaanista valitun Eero Suutarin paikka eduskunnassa voi olla melko tiukassa, koska hänen pitää ainakin saada koko tämän oma maakunta taakseen päästäkseen uudelleen kansanedustajaksi. Vihreiden istuva edustaja Hanna Halmeenpää siirtyy pois eduskunnasta, mutta puolueen kannatus on tällä hetkellä niin hyvässä nousussa, että sille olisi nyt ensimmäistä kertaa tulossa kaksi paikkaa. Vihreillä on riittävän vahvoja ehdokkaita nyt lähinnä Oulusta, josta paluuta kansanedustajaksi yrittää viime vaaleissa luopunut Satu Haapanen, minkä lisäksi Jenni Pitko sai kuntavaaleissa ison äänimäärän ja voi nousta toiseksi edustajaksi.

Arvioidut paikat:

Keskusta, 7

Vasemmistoliitto, 3

Perussuomalaiset, 2

Kokoomus, 2

SDP, 2

Vihreät, 2

yhteensä 18 paikkaa