Vaarassa: Olavi Ala-Nissilä (tai Esko Kiviranta)

Vahvoilla: Aki Linden, Elina Rantanen, Johannes Yrttiaho

Kokoomus on pitkään ollut Varsinais-Suomen vaalipiirin suurin puolue ja on edelleen myös näissä vaaleissa. Kokoomus tulee säilyttämään entiset neljä paikkaa, mutta nyt demareille on jälleen luvassa yhtä paljon. Demareissa nykyiset edustajat ovat kaikki vahvoilla ja etenkin molemmat naiset, mutta uudeksi edustajaksi on vahvoilla Aki Linden, jolla on kykyjä etenkin sote-asioissa. Kokoomuksessa taas on ylivoimainen ääniharava puheenjohtaja Petteri Orpo, joka nousi kovassa valtataistelussa Stubbin tilalle puheenjohtajaksi vuosi edellisten vaalien jälkeen. Aiemminkin ääniharavaksi noussut Petteri Orpo kasvattaa nyt äänimääräänsä edellisistä vaaleista, mutta edellisten vaalien kakkonen Ilkka Kanerva pysyy edelleen suosittuna, joten ainakin vielä näissä vaaleissa jatkuu hänen 1975 alkanut uransa kansanedustajana. Nykyisistä edustajista viimeksi uutena nousseella Saara-Sofia Sirenillä on paljon haastajia Turun kaupunginvaltuuston porukasta, mutta istuvana edustajana hänellä on kuitenkin etumatka ja nyt suosio voi kasvaa viime vaaleista.

Vasemmistoliitto nostaa myös kannatusta nykyisen puheenjohtajansa Li Anderssonin johdolla, joten kaksi paikkaa sille on tulossa ihan helposti. Andersson tuli edellisissä vaaleissa sisään vaalipiirin ääniharavana, minkä jälkeen hänestä tuli kesäkuussa 2016 puolueen uusi puheenjohtaja samana viikonloppuna kuin Orpo valittiin. Kuusi kautta istunut Annika Lapintie jää nyt eläkkeelle, jolloin hänen paikalle on tulossa varaedustaja Johannes Yrttiaho, jonka isä Jyrki Yrittaho joutui 2011 ulos eduskuntaryhmästä vastustettuaan Kataisen hallitukseen menemistä. Myös Vihreille on jälleen tulossa kaksi paikkaa, vaikka puolueen edellinen puheenjohtaja Ville Niinistö luopuu eduskuntatyöstä. Vihreiden uudeksi edustajaksi vahvoilla on ainakin Elina Rantanen, joka on pitkään ollut varaedustajana ja nykyisin johtaa Turun valtuustoa. Keskusta menettää nyt kolmannen paikkansa, koska myös Annika Saarikon äänimäärä voi tippua edellisistä vaaleista. Loimaalta viime vaaleissa eduskuntaan palannut Olavi Ala-Nissilä on vaarassa pudota, kun pitkäaikainen edustaja Esko Kiviranta oli viime vaaleissa jonkin verran suositumpi.

Perussuomalaiset luultavasti ovat edelleen Varsinais-Suomen kolmanneksi suosituin puolue, koska sillä on myös tässä vaalipiirissä useita vahvoja ehdokkaita. Vaaliliitto voi auttaa näille edelleen kolme paikkaa, mutta kuitenkin yhden paikan menetys voi olla hyvin lähellä. Ville Tavio sai kovan äänimäärän viime kuntavaaleissa, joten hänet valitaan nyt puolueen ääniharavana toiselle kaudelle. Sen sijaan Kike Elomaan äänimäärä laski selvästi edellisissä vaaleissa ja nyt se voi edelleen laskea, koska vuonna 2017 hän ehti olla jo hetken aikaa nykyisten sinisten ryhmässä, mutta palasi nopeasti takaisin persuihin. Nyt mahdollisen kolmannen paikan voi todennäköisimmin ottaa Vilhelm Junnila, joka viime kerralla pääsi hyvällä tuloksella puolueen varamieheksi. RKP menetti näissä vaaleissa entisen puheenjohtajansa Stefan Wallinin, jonka ääniä puolue yrittää nyt kaikin voimin saada pidettyä. RKP:llä on iso työ säilyttää näissä vaaleissa puolueen ainoa paikka, mutta riittävän hyvällä ehdokaslistalla se kuitenkin ehkä onnistuu, koska puolueella on mukana etenkin useita vahvoja naisehdokkaita Paraisilta ja Turusta.

Arvioidut paikat:

Kokoomus, 4

SDP, 4

Perussuomalaiset, 2-3

Keskusta, 2

Vihreät, 2

Vasemmistoliitto, 2

RKP, 0-1

yhteensä 17 paikkaa