Perussuomalaiset voittivat selvästi viime sunnuntain vaalit, mutta eivät kuitenkaan lopulta niin paljoa kuin odotettiin, kun äänestysvilkkaus jäi lopulta niin matalaksi. Kokoomuksesta tuli nyt jo toisen kerran Petteri Orpon johdolla selkeä vaalivoittaja, mikä vahvistaa nyt hänen asemansa puolueen johdossa toistaiseksi. SDP tuli edelleen selvästi toiseksi, mutta hävisi kuitenkin Sanna Marinin johdolla huomattavasti. Keskusta puolestaan oli nyt odotetusti vaalien suurin häviäjä, mutta selvisi Annika Saarikon johdolla kuitenkin lopulta kolmanneksi, mitä voi nyt pitää ainakin vähän torjuntavoittona. Vihreät kärsivät myös hallituspuolueena ison tappion viime vaaleista, mutta saivat kuitenkin kaikkien aikojen toiseksi parhaan kuntavaalituloksensa. Sitten taas demarit ja myös Vasemmistoliitto saivat kaikkien aikojen heikoimman tuloksensa, kun Perussuomalaisten tulos puolestaan oli nyt odotetusti tähän asti selvästi paras. Vuoden 2012 vaalien tulos jäi Soinin johdolla niin paljon odotettua heikommaksi, että hän ja monet muut olivat siihen hyvin pettyneitä, kun isot puolueet sitten taas olivat siitä helpottuneita. Tuolloin persuille tuli sitten lopulta melko pieni jytky, mutta tämä oli nyt sentään jo vähän sitä parempi. Keskustan kannatus on taas laskenut yhtäjaksoisesti vuoden 2004 vaaleista lähtien eli nyt jo viidettä kertaa peräkkäin, mutta niissä vaaleissa taas demarit olivat viimeksi suurin puolue. Nyt Kokoomus voitti kuntavaalit jo neljännen peräkkäisen kerran, mutta lisäksi vasta nyt ensimmäistä kertaa oppositiopuolueena, kun taas Keskusta on voittanut ainoastaan vuoden 2000 vaalit ja tuolloin sitten myös oppositiopuolueena.

Seuraavaksi on hyvä tarkastella vielä joitakin yksityiskohtia näiden vaalien tuloksista, joihin sisältyy puolestaan monia hyvin mielenkiintoisia ja erityisiä asioita. Helsingissä pysyi Kokoomus lopulta selvästi valtuuston suurimpana puolueena, minkä seurauksena Juhana Vartiaisesta tulee nyt uusi pormestari, joten Atte Kaleva tulee siis nousemaan eduskuntaan ja Kokoomuksen oikea laita tulee siellä näin vahvistumaan. Eniten ääniä listalla sai kuitenkin toinen kansanedustaja Elina Valtonen, jonka näin pitäisi nyt ehkä siirtyä Helsinkiin ehdolle myös eduskuntavaaleissa, kun lisäksi puolueen aiemmat ääniharavat jäävät ehkä tuolloin sieltä pois. Listalla tuli lopulta hyvin tiukka kilpailu puolueen viimeisistä paikoista, minkä seurauksena entinen kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara jäi lopulta nyt ensimmäisenä ulos, kun esimerkiksi Jenni Pajunen ja Nina Suomalainen valittiin lopulta sinne hyvin täpärästi. Sen sijaan Laura Rissanen jäi lopulta melko niukasti rannalle, kun taas esimerkiksi puoluesihteeri Kristiina Kokko ja entinen kansanedustaja Hanna-Leena Hemming pärjäsivät lopulta todella heikosti. Uutena taas valittiin esimerkiksi Anniina Iskanius ja paluun tekee kansanedustaja Sari Sarkomaa, mutta valtuustosta harmillisesti jättäytyi sivuun toinen kansanedustaja Terhi Koulumies, joka kuitenkin ehkä jatkaa muuten aktiivisesti mukana ja mahdollisesti voi palata sitten vaikka ensi kerralla.

Vihreille tuli nyt Helsingissä ehkä juuri vaalien alla nousseen Anni Sinnemäen kohun seurauksena selkeä tappio, minkä seurauksena tämä oli vihreille heikoin tulos vuoden 2004 vaalien jälkeen. Istuvista valtuutetuista putosivat esimerkiksi Johanna Sydänmaa, Jussi Chydenius ja Kati Juva, kun uusia valtuutettuja taas ovat esim. Amanda Pasanen ja Minna Lindgren sekä paluun tehnyt Pekka Sauri. Apulaispormestarin tehtävästä saanee nyt väistyä Sanna Vesikansa, joka yllättäen putosi valtuustosta lopulta ensimmäiseksi varavaltuutetuksi. Pekka Sauri tai Osmo Soininvaara ei luultavasti ole kuitenkaan tulossa uudeksi apulaispormestariksi, jos Vihreät edes nyt saavat enää kahta apulaispormestarin paikkaa. Vihreissä taas etenkin Fatim Diarra oli hyvässä nousussa, kun taas Emma Karin äänimäärä laski huomattavasti ja eduskunnasta pudonneen Ozan Yanarin äänimäärä suorastaan romahti. Vasemmistoliiton ääniharavaksi Paavo Arhinmäen ja muiden kansanedustajien ohi nousi lopulta Minja Koskela, jota puolue voisi yrittää saada Vesikansan (tai Sinnemäen) tilalle apulaispormestariksi, koska tuolloin hän ei ehkä tulisi kilpailemaan eduskuntavaaleissa. Feministinen puolue taas lopulta menetti ainoan paikkansa, minkä seurauksena Katju Aro putosi nyt valtuustosta.

Keskustasta jatkavat molemmat entiset valtuutetut ja Kristillisdemokraateista jatkaa Mika Ebeling valtuustossa, kun puolue menetti viimeksi Paavo Väyryselle menneen toisen paikkansa. Väyrynen puolestaan teki nyt Kemissä erittäin komean tuloksen ja nousi lopulta ääniharavaksi, kun hän on jälleen mukana Keskustan riveissä. Persut saivat koko vaalien äänikuninkaaksi nousseen Jussi Halla-ahon johdolla lopulta yhdeksän paikkaa, minkä seurauksena ryhmään tulee nyt runsaasti uusi valtuutettuja. Kansanedustajista puolestaan Tom Packalen menestyi lopulta yllättävän heikosti, mutta uutena ryhmää tulee myös konkari Pirkko Ruohonen-Lerner, joka varmasti aiheuttaa siinä enemmän tai vähemmän ristiriitoja muistaen hänet aiemmilta vuosilta. Lisäksi valtuustoon pääsivät uutena Teija Makkonen ja eduskuntavaaleissakin menestynyt Laura Korpinen, mutta sen sijaan Mikko Paunio jäi lopulta ensimmäiseksi varavaltuutetuksi. Sen sijaan Matias Turkkilaa ei lopulta valittu enää valtuustoon, mutta Sedu Koskinen taas jäi lopulta erittäin kauas paikasta. Harkimot pärjäsivät vaaleissa lopulta niin hyvin, että Liike Nyt sai lopulta uutena sinne myös Mikael Jungnerin.

Vihreiden tappion seurauksena demarit puolestaan kirivät lopulta pieneen voittoon, minkä ansiosta pysyivät vielä kolmanneksi suurimpana ryhmänä ennen Vasemmistoliittoa. Erkki Tuomioja pärjäsi lopulta vielä kohtuullisen hyvin, mutta sen sijaan Timo Harakka menestyi lopulta vähän heikommin, ettei häntä näin valita Helsingistä enää välttämättä kansanedustajaksi. Demarien voiton seurauksena Ilkka Taipale vielä tuli lopulta valituksi listan viimeisenä, mutta valtuuston ulkopuolelle taas jäivät puolestaan Thomas Wallgren ja Jukka Järvinen. RKP taas piti lopulta entiset paikkansa, kun puolueen listalla ollut Petrus Pennanen jäi ensimmäisenä valtuuston ulkopuolelle. Piraattipuolue taas jäi nyt kokonaan valtuustojen ulkopuolelle, mutta samoin kommunistit eivät enää saaneet yhtäkään valtuutettua. Siniset puolestaan saivat nyt lopulta neljä valtuutettua, joista kolme tuli valituksi Rääkkylässä ja lisäksi yksi valittiin Outokummussa. Poliittinen legenda Timo Soini taas jätti nyt valtuuston Espoossa, jossa näin persujen vaalivoitto jäikin lopulta melko niukaksi.