Vaarassa: Eero Reijonen, Kimmo Kivelä, Kari Kulmala

Vahvoilla: Tuula Väätäinen, Minna Reijonen

Keskusta pysyy näissä vaaleissa edelleen Savo-Karjalan vaalipiirin vahvana puolueena, vaikka se menettää nyt reilusti kannatusta edellisistä vaaleista. Seppo Kääriäisen jättämää aukkoa puolueen on hyvin vaikea paikata, minkä lisäksi myös Markku Rossi päätti siirtyä pois eduskunnasta. Keskustalla on tullut näin paljon katoa juuri Pohjois-Savon edustajien osalta, jolloin sieltä pidetään ainakin Antti Kivelää nyt mahdollisena uutena edustajana. Puolueen ääniharavat ovat edelleen Hannakaisa Heikkinen ja Anu Vehviläinen, jolloin sen on mahdollista ottaa sentään viisi paikkaa, mutta todennäköisimmin Keskustan paikkaluku tippuu neljään paikkaan. Kokoomus puolestaan säilyttää nykyiset kaksi paikkaa, jolloin myös istuvat edustajat ovat luultavasti menossa läpi, joten Pohjois-Karjala ei tälläkään kertaa saa omaa Kokoomuksen edustajaa. Myös Kristillisdemokraatit ottavat edelleen yhden paikan, koska Sari Essayahin läpimenoa voidaan pitää melkein varmana.

Demarit puolestaan ottavat helposti yhden lisäpaikan ja saavat kolme paikkaa, mutta neljäs paikka voi olla melko lähellä. Nykyinen edustaja Merja Mäkisalo-Ropponen säilyttää myös helposti edelleen paikkansa, koska hän tulee myös perimään eduskunnan luopuvan Riitta Myllerin ääniä. Viimeksi demarit eivät saaneet edustajaa Pohjois-Savosta, mutta täpärästi eduskunnasta pudonnut Tuula Väätäinen tekee nyt vahvasti paluuta. Sen sijaan demarit eivät viimeksi saaneet pidettyä hyvin omalaatuisen edustajansa Kari Rajamäen ääniä, joista monet saattoivat hyvinkin mennä tuolloin Perussuomalaisille. Nytkään ei vahvasti konservatiivisen Rajamäen jättämää aukkoa saada paikattua, mutta Varkaudessa kuitenkin Timo Suhonen yrittää saada tämän vanhoja ääniä. Vasemmistoliitto saa edelleen yhden paikan, jonka ottaa luultavasti nykyinen edustaja Matti Semi, vaikka Perussuomalaisista loikannut Marjaana Mikkonen sai viimeksi monin verroin paremman äänimäärän.

Perussuomalaisten edustajaksi jo vuonna 2007 tullut Pentti Oinonen siirtyy eläkkeelle, jolloin Sininen tulevaisuus on jäämässä ilman paikkaa, koska nykyiset edustajat Kari Kulmala ja Kimmo Kivelä eivät pysty enää pääsemään läpi. Näiden äänimäärät luultavasti ainakin tippuvat reilusti siitä, mitä he viimeksi saivat Perussuomalaisten listalla. Ilman omia kansanedustajia Perussuomalaiset ovat kuitenkin saamassa nyt kaksi paikkaa, joista yhden voi saada Kuopiossa viime kuntavaalien ääniharavaksi noussut Minna Reijonen, mutta toisen paikan voi ehkä ottaa viimeksi eduskunnasta pudonnut Osmo Kokko. Vihreät ovat niin hyvässä nousussa, että nämä saattavat ottaa nyt jopa kaksi paikkaa. Toinen paikka ei ole kuitenkaan vielä yhtään varma, mutta nykyistä edustajaa Krista Mikkosta voi pitää melko varmana läpimenijänä.

Arvioidut paikat:

Keskusta, 4-5

SDP, 3

Perussuomalaiset, 2

Kokoomus, 2

Vihreät, 1-2

Kristillisdemokraatit, 1

Vasemmistoliitto, 1

yhteensä 15 paikkaa