Kaakkois-Suomen vaalipiiri on menettänyt eräitä kuntia toisiin vaalipiireihin ja menettää jopa kaksi paikkaa tämän seurauksena, mutta joka tapauksessa Keskustan ja etenkin Vihreiden voi odottaa nyt menettävän paikkoja. SDP on puolestaan vahva puolue tässä vaalipiirissä ja säilyttää entiset paikkansa, mutta sen sijaan Perussuomalaiset ovat nyt vaarassa menettää Kokoomukselle yhden paikan, koska persuista erotetun Ano Turtiaisen puolue saattaa kilpailla samoista äänistä.

Demarien ehdokaslistan tasoa voi tässä vaalipiirissä nyt pitää lähinnä keskinkertaisena, kun puolueen mahdollisesti vahvimpana ehdokkaana on ministeri Sirpa Paatero, jolta tämä kausi ei ole sujunut ihan ongelmitta. Paatero voi kuitenkin pysyä listan ykkösnimenä ja pääsee helposti läpi, mutta äänimäärä saattaa vähän laskea kuitenkin edellisistä vaaleista. Vahvoilla eduskuntaan on myös puolueen varapuheenjohtajaksi noussut Niina Malm, joka on kuitenkin tällä hetkellä sairauden takia kuvioista melko sivussa. Etelä-Karjalan toinen edustaja Suna Kymäläinen on myös listan vahvimpia ehdokkaita, joten uudelle kaudelle pääsemisen ei pitäisi olla nyt vaikeaa. Kouvolan alueen äänillä valittu Paula Werning on kiinni neljännessä paikassa, joten läpimenoa voi pitää ainakin hyvin todennäköisenä. Demarit eivät saaneet viime vaaleissa edustajaa Etelä-Savosta, mutta varasijalle pudonnut Satu Taavitsainen on tätä nykyä Liike Nyt -puolueen ehdokkaana, niin tämä saattaa pahimmassa tapauksessa uhata puolueen viidettä paikkaa. Todennäköisesti demarit kuitenkin säilyttävät lopulta nykyiset paikat, jolloin uutena nimenä vahvimmilla saattaa olla Anna-Kristiina Mikkonen, joten puolue voi saada Etelä-Savosta nyt jälleen edustajan.

Kokoomus oli viime vaaleissa melko lähellä saada neljännen paikan, kun silloinen ministeri Antti Häkkänen sai erittäin suurin äänimäärän, joka oli selvästi eniten vaalipiirissä. Nyt saattaa olla Häkkäsen johdolla kohtuullisen hyvät mahdollisuudet lisäpaikkaan, joka voi kuitenkin olla nyt epätodennäköisempää puolueen laskeneen kannatuksen takia. Muut nykyiset edustajat Jukka Kopra ja Ville Kaunisto säilyttävät luultavasti paikkansa kohtuullisen helposti, mutta sen sijaan mahdollista lisäpaikkaa tavoittelee lähinnä Oskari Valtola, joka pääsi viime vaaleissa jo melko lähelle. Sen sijaan Perussuomalaiset yrittävät vahvojen nimien johdolla neljännen paikan takaisin, mikä voi lopulta ihan hyvin onnistua vahvan kannatuksen ansiosta. Puolueen ääniharavana on edelleen luultavasti eduskunnan varapuhemies Juho Eerola, mutta ykköspaikasta kilpailee tämän kanssa hyvin aktiivisena tunnettu Jani Mäkelä. Nykyisistä edustajista myös Sheikki Laakso pääsee hyvin todennäköisesti jatkoon, mutta neljännen paikan voi luultavasti saada Etelä-Savon alueelta Jaana Strandman. Persuista erotetun Turtiaisen puolue VKK saattaa pahimmassa tapauksessa viedä sen verran ääniä, ettei puolue saisi enää nyt lopulta neljättä paikkaa.

Keskusta menettää puolestaan hyvin todennäköisesti kolmannen paikkansa, mihin saattaa myös vaikuttaa puolueen ääniharavan Jari Lepän jättäytyminen. Hetken aikaa ministerinä toiminut Hanna Kosonen on tämän jälkeen listan selvä ykkösnimi, mutta sen sijaan toisesta paikasta on tulossa enemmän kilpailua, kun Etelä-Karjalan edustaja Ari Torniainen ei voi tälläkään kertaa olla yhtään varma läpimenostaan. Uusista nimistä ainakin Vesa Kallio saattaa mennä lopulta ohi, mutta lisäksi viime vaaleissa pudonnut Markku Pakkanen yrittää päästä kolmannen kerran eduskuntaan. Sen sijaan Vihreät menettävät nyt varmasti toisen paikkansa, kun lisäksi viime vaaleissa eniten ääniä saanut Heli Järvinen luopuu, joten toisen istuvan edustajan Hanna Holopaisen läpimenoa voi pitää nyt melko varmana. Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit jäivät viime vaaleissa lopulta ilman paikkoja, mutta vaalipiirin edustajamäärän väheneminen ei tee sitä ainakaan helpommaksi.

Paikkaennuste:

SDP, 5

Kokoomus, 3-4

Perussuomalaiset, 3-4

Keskusta, 2

Vihreät, 1