Viime vaaleissa RKP nousi Keskustan ohi Vaasan vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi, kun molemmat saivat lopulta neljä paikkaa eduskuntaan. SDP ja Kokoomus ovat saaneet puolestaan tyytyä vain kahteen paikkaan, kun Perussuomalaisten paikkamäärä on taas vakiintunut kolmeen edustajaan. Näissä vaaleissa Keskusta menettää varmasti edelleen yhden paikan, josta Kokoomus ja Perussuomalaiset kilpailevat melko tasaväkisesti. Sen sijaan Vasemmistoliitolla ja Vihreillä ei ole paikkaan mahdollisuuksia nyt ainakaan paremmin kuin aiemmin, kun taas Kristillisdemokraatit säilyttävät melko varmasti edelleen ainoan paikkansa.

Keskustan listalla on tulossa hyvin todennäköisesti lopulta tiukka kilpailu paikoista, kun istuvista edustajista jopa useampi saattaa nyt joutua vaihtoon. Vahvoilla ovat luultavasti viime vaalien ääniharava Pasi Kivisaari ja vähän aikaa ministerinä ollut Mikko Savola, jonka äänimäärä kuitenkin laski viime vaaleissa selvästi, niin hän saattaa olla myös vaarassa pudota. Viime vaaleissa pudonnut Lasse Hautala haastaa nyt istuvat edustajat tosissaan ja saattaa palata, mutta puolueen tappio voi heikentää nyt kuitenkin mahdollisuuksia siihen. Yksi puolueen kolmesta paikasta on melko varmasti menossa Keski-Pohjanmaalle, jonka äänillä Mika Lintilä voi edelleen säilyttää paikkansa helposti, mutta tämän kohujen vaikutus on vaikea nyt arvioida etukäteen. Jos alueen äänestäjistä tarpeeksi monet päätyvät lopulta vaihtamaan ehdokasta, niin Sari Innanen voi olla nyt melko vahvoilla päästä läpi, mutta todennäköisesti Lintilä saa lopulta kuitenkin jatkaa. Kauden aikana ministeriksi noussut Antti Kurvinen meni viime vaaleissa neljäntenä läpi, joten luultavasti hän on eniten vaarassa nyt pudota eduskunnasta.

RKP säilyttää puolestaan hyvin todennäköisesti entiset neljä paikkaa puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin johdolla, kun hän saattaa nousta jälleen koko vaalipiirin ääniharavaksi. Lisäksi kaikki muut puolueen istuvat edustajat ovat luultavasti nyt vahvoilla, joten tällä kertaa muutoksia ei välttämättä tapahdu puolueen kansanedustajien osalta. Kokoomus yrittää puolestaan saada kolmannen paikan vaalipiiristä Paula Risikon johdolla, vaikka tämän poliittinen ura on tässä vaiheessa jo menossa loppua kohti, mutta ääniä tulee kuitenkin edelleen selvästi eniten puolueen listalla. Viime vaaleissa eduskuntaan palannut Janne Sankelo menee luultavasti edelleen läpi, mutta haastajista ainakin Jyrki Mäkynen ja etenkin Tommi Mäki tulevat vahvasti kilpailemaan toisesta paikasta, jos lisäpaikkaa ei nyt kuitenkaan tule. Viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut Susanna Koski yrittää tehdä oikealta laidalta paluun, mutta se voi kuitenkin olla nyt aluevaalien tuloksen perusteella hyvin epätodennäköistä.

Perussuomalaiset kilpailevat myös lisäpaikasta ja voivat onnistuessaan saada neljännen paikan, kun puolueen varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas kerää jälleen ison äänimäärän ja nousee taas ääniharavaksi. Istuvista edustajista Juha Mäenpää säilyttää todennäköisesti paikkansa kohtuullisen helposti, mutta viime vaaleissa kolmantena valittu Jukka Mäkynen saattaa olla vaarassa, jos puolue nyt ei saa kuitenkaan lisäpaikkaa. Uusista nimistä vahvoilla on luultavasti ainakin Anne Rintamäki, joka kilpailee listalla myös Vaasan alueen äänistä. Demarit saavat edelleen helposti kaksi paikkaa, mutta lisäpaikkaan ei ole nyt mahdollisuuksia Urpilaisen lähdettyä komissaariksi. Varasijalta noussut Matias Mäkynen kerää nyt luultavasti eniten ääniä listalla, mutta toinen istuva edustaja Kim Berg on todennäköisesti edelleen listan toinen läpimenijä, kun tämän kuitenkin haastaa Kokkolan alueella Urpilaisen vanhoja ääniä keräävä Tiina Isotalus. Kristillisdemokraattien ainoa edustaja Peter Östman säilyttää luultavasti edelleen helposti paikkansa, kun puolueella on tässä vaalipiirissä ollut perinteisesti vahva kannatus.

Paikkaennuste:

RKP, 4

Perussuomalaiset, 3-4

Keskusta, 3

Kokoomus, 2-3

SDP, 2

Kristillisdemokraatit, 1