Aloitan vaalianalyysit ennustamalla ja spekuloimalla tuloksia ensin Helsingin vaalipiiristä.

Siellä tilanne voi olla seuraava.

Vaarassa pudota: Kimmo Tiilikainen, Mika Raatikainen, Silvia Modig

Vahvoilla eduskuntaan: Maria Ohisalo, Terhi Koulumies, Eveliina Heinäluoma, Veronika Honkasalo, Jussi Halla-aho

Helsingissä joutuu Kokoomus jännittämään tätä, että pysyykö se nyt enää suurimpana puolueena, kun Vihreät ovat ihan sen takana. Vihreät saattavat nyt ottaa suositun ykkösmiehensä Pekka Haaviston johdolla jopa 7 paikkaa, kun taas Kokoomus jää luultavasti nyt edelleen kuuteen paikkaan. Seitsemäs paikka oli kuitenkin viimeksi Kokoomuksella niin lähellä, että nyt Perussuomalaisilta tulevat äänet saattavat auttaa sen saamisessa. Kokoomuksella on jälleen monia suosittuja ehdokkaita, kun viime vaaleissa Zyskowicz ja Pelkonen olivat Helsingin suosituimpia. Viimeksi erittäin täpärästi jäi lopulta valitsematta Terhi Koulumies, joka voi olla nyt kiinni Pertti Salolaisen jättämässä paikassa ja mennä läpi. Hänen uransa politiikassa on ollut hyvässä nousussa ja hän kampanjoi näyttävästi, mutta kaikesta huolimatta eduskuntapaikkaa ei pidetä hänelle kuitenkaan vielä täysin varmana, mutta hänen linjansa voi myös olla tavallisten vahvojen oikeistolaisten mieleen vähän kuin Zyskowiczillä. Sen sijaan demareista loikannut Juhana Vartiainen tuli viimeksi sisään isolla äänimäärällä, joka saattaa nyt selvästi laskea uutuudenviehätyksen hävittyä, koska myös kuntavaaleissa hän jäi selvästi esim. Koulumiehen taakse. Puolueen aiemmin vahvoja nimiä on puolestaan ollut Sari Sarkomaa, joka toimi yli 10 vuotta sitten vähän aikaa opetusministerinä, mutta hyppäsi lopulta oman perheensä takia pois hallituksesta. Nyt hänen uransa voidaan katsoa olevan jo selvästi laskussa, joten hänen äänimääränsä saattaa nyt laskea ja lisäksi tämän kauden sote-juttujen takia. Kilpailu Helsingin Kokoomuksen listalla on perinteisesti hyvin vahvaa, jolloin Kokoomuksen ainoat naisedustajat Helsingistä ovat viimeiset kahdeksan vuotta olleet vain Jaana Pelkonen ja Sarkomaa, mutta nyt Koulumiehen pitäisi selviytyä lopulta uutena sisään ja päästä ainakin Sarkomaata kovemmaksi puolueessaan. Nyt paluuta eduskuntaan 20 vuoden tauon jälkeen yrittää Risto E.J. Penttilä, jonka suosio vielä on kuitenkin pieni arvoitus, mutta kärkeen hän ei kuitenkaan enää tule yltämään ja pärjäämään listan kovimmille ehdokkaille. Jos vielä Kokoomus ottaa nyt seitsemän paikkaa, niin Penttilä voi lipua sisään viimeisenä puolueen listalta.

Vihreät saavat Helsingissä nyt ainakin yhden lisäpaikan, jolloin sille on luvassa tähän mennessä paras tulos. Pekka Haavisto tulee näissä vaaleissa olemaan yksi ääniharavista, kun saanee nyt ainakin Helsingissä yhden suurimmista äänimääristä. Kaikki ehdolla olevat istuvat kansanedustajat uusivat myös helposti paikkansa, kun taas Antero Vartia jää nyt pois eduskunnasta. Hänen paikalle on tulossa varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka saattaa voittaa äänimäärissä myös istuvia edustajia. Lisäksi vihreille tulee myös yksi tai kaksi muuta uutta edustajaa, joihin yrittää päästä ainakin kaupunginvaltuustoa nykyisin johtava Otso Kivekäs, mutta puolueen listalla nyt voi yllättää esimerkiksi Alviina Alametsä tai Mari Holopainen. Demarit ovat puolestaan olleet pitkään Helsingissä niin selvässä laskussa, ettei täällä ole luvassa lisäpaikkaa vaan entiset neljä paikkaa. Puolueella ovat Helsingissä kärkiehdokkaina Tuula Haatainen ja Erkki Tuomioja, jolla ikä alkaa nyt vähitellen painaa. Eero Heinäluoma taas päätti lähteä europarlamenttiin, mutta tilalle yrittää vahvasti nousta hänen tyttärensä Eveliina Heinäluoma, joka istuu nyt jo isänsä kanssa demarien valtuustoryhmässä. Ilkka Taipale lähti vielä kalastamaan ääniä samoilla vesillä Tuomiojan kanssa, mutta valituksi hän ei nyt enää tule. Varasijalta kansanedustajaksi nousseen Pilvi Torstin läpimenoa ei voi pitää varmana, koska esimerkiksi Pentti Arajärvi voi mennä läpi hänen sijaansa.

Vasemmistoliitto tavoitteli kolmatta paikkaa jo viime kerralla, mutta sen sijaan Paavo Arhinmäen äänimäärä lopulta romahti vuoden 2011 huipputuloksesta. Samalla tavalla käynee myös tällä kerralla, koska Arhinmäki ei nykyään enää toimi puheenjohtajana. Hän saanee nyt edelleen kohtuullisen hyvän äänimäärän, mutta kaksien edellisten vaalien kakkonen Silvia Modig joutunee nyt väistymään eduskunnasta. Hänen paikalleen on tulossa nyt Veronika Honkasalo, joka sai myös kuntavaaleissa reilusti paremmin ääniä, minkä lisäksi Mai Kivelä sai Modigia selvästi paremmin ääniä. Eduskuntavaaleissa taas monenkirjaviin helsinkiläisiin vetoavan Modigin arvellaan kuitenkin olevan edelleen vahvoilla, mutta puolueen varapuheenjohtaja Honkasalo voi lopulta olla kuitenkin hänelle liian kova vastus ja mennä taas ohitse. Perussuomalaiset menestyvät ehkä vähän huonommin kuin Vasemmistoliitto, mutta Jussi Halla-ahon johdolla näillekin voi tulla nyt kaksi paikkaa. Halla-aho palaa nyt Helsingin ääniharavien joukkoon, mutta toisesta paikasta on tulossa nyt ainakin vähän kilpailua. Sen ottaa todennäköisimmin puolueessa vähän omaa linjaa edustava Tom Packalen, jolloin Mika Raatikainen joutuisi nyt pois eduskunnasta. Se on kuitenkin mahdollista, että toisen paikan ottaisi lopulta Raatikainen tai Mari Rantanen.

RKP saa normaaliin tapaan Helsingistä taas yhden paikan, jonka edelleen ottaa viime kerralla eduskuntaan palannut Eva Biaudet. Sen sijaan Keskusta on vaarassa menettää ainoan paikkansa, koska sillä ei enää ole Helsingissä ketään tarpeeksi vahvaa ehdokasta. Keskusta on jäänyt viimeksi Helsingissä ilman paikkaa vuonna 1995, minkä jälkeen sillä on tähän saakka ollut aina joku vahva ehdokas. Vuoden 2003 vaaleissa Keskusta otti Helsingissä peräti kaksi paikkaa, mitä ainakin vähän odotettiin myös viime kerralla. Sen sijaan kuntavaaleissa Keskustan kannatus laski, eikä Kimmo Tiilikainen yltänyt muuta kuin varasijalle. Nyt voidaan melko paljon odottaa, että hän ei pääse Helsingistä luultavasti eduskuntaankaan.

Ennuste paikkajaosta:

Vihreät 6-7 paikkaa

Kokoomus 6-7 paikkaa

SDP 4 paikkaa

Vasemmistoliitto 2 paikkaa

Perussuomalaiset 2 paikkaa

RKP 1 paikka

Keskusta 0-1 paikkaa

yhteensä 22 paikkaa