Tässä osassa käsittelen Helsingissä kolmen keskisuuren puolueen tilanteen, kun SDP, Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset lähtevät nyt Helsingin kuntavaaleihin melko tasaväkisinä. Demareissa tuli kansanedustajana ollut Nasima Razmyar viime vaalien jälkeen vähän yllättäen Helsingin apulaispormestariksi, koska jonkun valtuutetun tähän tehtävään oli pakko lähteä. Nyt hän on puolestaan demarien pormestariehdokkaana, mutta SDP jää kuitenkin Helsingissä selvästi Vihreiden ja Kokoomuksen taakse, joten hänellä ei ole tähän paljoa mahdollisuuksia. Hän saa jännittää myös jatkokautta Helsingin apulaispormestarina, koska Vasemmistoliitto nousi melko lähelle demareita jo viime kuntavaaleissa. Heillä on taas entinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki nyt jo toista kertaa pormestariehdokkaana, mutta jos apualaispormestarin tehtävä lopulta osuu kohdalle, niin hänen sijastaan joku toinen saanee ottaa kuitenkin tämän. Perussuomalaiset ovat nyt puolestaan hyvässä nousussa ja suosittu puheenjohtaja Halla-aho ryhtyi pormestariehdokkaaksi, mutta Helsingissä puolue näissäkään vaaleissa ei tule yltämään mihinkään huippulukemiin.

Demareilla on selvästi näistä puolueista jälleen vahvin ehdokaslista, jolla on myös vahvasti mukana kokeneita konkareita ja lisäksi eräitä uusia nimiä. Razmyarin kanssa isoimpiin äänimääriin tulevat yltämään eduskuntavaalien kärkinimet Tuula Haatainen ja Eveliina Heinäluoma, jonka isältä Eero Heinäluomalta on jaossa nyt erittäin paljon ääniä. Razmyarin äänimäärä oli viimeksi puolestaan melko vaatimaton, minkä lisäksi myös Heinäluoman ja kansanedustajana olleen Pilvi Torstin äänimäärät kasvavat nyt selvästi. Ministeriksi noussut Timo Harakka tulee valtuustoon ensimmäistä kertaa, mutta lisäksi tänä vuonna jo 75 vuotta täyttävä Erkki Tuomioja päätti lähteä mukaan vaaleihin, kun edellisestä kerrasta on kulunut hänellä jo erittäin paljon aikaa. Harakka ja Tuomioja saavat miehistä nyt eniten ääniä listalla, mutta eivät luultavasti yhdessäkään täytä Heinäluoman jättämää aukkoa, kun Tuomiojan äänimäärä laski eduskuntavaaleissa nyt jo lopulta melko paljon. Harakka puolestaan siirtyy eduskuntavaaleissakin ehdolle Helsinkiin ja voisi päästä läpi, jos vanha konkari nyt päättää lopulta jäädä sieltä eläkkeelle. Näissä vaaleissa SDP yrittää säilyttää valtuustossa nykyiset 12 paikkaa, eikä tämänkään listan voimin tähän luultavasti ole tulossa kummempia muutoksia.

Nykyisistä valtuutetuista ehdokkaaksi ei lähtenyt enää kyseenalaista mainetta saanut Husu Hussein, mutta sen sijaan muut nykyiset valtuutetut ovat mukana vaaleissa, mutta osa näistäkin saanee nyt väistyä uusien tieltä syrjään. Jukka Järvinen ja Ville Jalovaara saavat luultavasti edelleen jatkaa, mutta Thomas Wallgren saattaa nyt joutua vähän enemmän tiukoille. Uutena valtuustoon on tulossa myös ainakin Hilkka Ahde, joka ei ole aiemmin ollut vielä mukana Helsingin valtuustossa. Vanhoista kasvoista nyt jo melko iäkäs konkarivaltuutettu Ilkka Taipale saa hyvin todennäköisesti huomata, että hänen aikansa rupeaa olemaan tältä osin jo mennyt ohitse, koska hän ei viimeksikään saanut enää hirveän isoa äänimäärää. Lisäksi nyt voi pitää mahdollisena, että luultavasti Tuomiojan ehdokkuus rokottaa paljonkin Taipaleen kannatusta, joka muutenkin on laskenut jo tässä vaiheessa reilusti. Nämä miehet ovat kumpikin aloittaneet valtuustouransa jo 1960-luvun lopussa, mutta uudempi kasvo ryhmässä on taas hyvin laajasti tunnettu Pentti Arajärvi, joka edelleen myös tulee kilpailusta huolimatta menemään helposti läpi. Mahdollisia uusia läpimenijöitä demarien listalla ovat myös ainakin Elisa Gebhard, Tuulia Pitkänen ja Katariina Styrman.

Perussuomalaiset ovat hyvässä nousussa myös Helsingin kuntavaaleissa, joissa kuitenkin saavat luultavasti demareita vähemmän kannatusta, mikä johtuu vähän myös ehdokaslistan tasosta. Pormestariehdokkaaksi lähtenyt "mestari" Jussi Halla-aho kasvattaa äänimääräänsä näissä vaaleissa huomattavasti, kun hän on kuntavaaleissa nyt jo neljättä kertaa puolueen selvänä ykkösnimenä. Listalla on myös useita muita kansanedustajana toimineita henkilöitä, mutta näistä kenenkään kannatus ei ole ollut mikään erityisen kohauttava. Mari Rantanen saa nyt luultavasti paremmin ääniä kuin viime kerralla, mutta eduskunnasta pudonnut Mika Raatikainen on saanut hyvin valtuustossa näkyvyyttä, joten myös hänen äänimääränsä voi kasvaa ehkä jonkun verran. Perussuomalaisena vähän omia polkuja kulkeva Tom Packalen jätti väliin edelliset kuntavaalit ennen puolueen hajoamista, mutta eduskuntavaaleissa hänen äänimääränsä laski erittäin paljon, kun hän sai enää vain runsaat 2000 ääntä ja meni kuitenkin läpi. Eduskuntavaaleissa kohtuullisen hyvin pärjäsi myös viimeksi ensimmäistä kertaa valtuustoon tullut Pia Kopra, jonka saama kannatus voi puolestaan kehittyä näissä vaaleissa selvästi parempaan suuntaan. Perussuomalaisten lopuista paikoista tulee luultavasti vielä melko tiukkaa kilpailua, kun listalla on jaossa myös tuhansia vapaita ääniä, jotka tuskin menevät nyt ainakaan Sinisille.

Viime vaalien jälkeen Sampo Terho ja Jussi Niinistö jättivät valtuustoryhmän, minkä jälkeen he ovat jo lähteneet pois kuvioista raskaan tappion jälkeen. Vahvoja ehdokkaita ovat nyt ainakin heidän tilalle valtuustoon tulleet Matias Turkkila ja Nuutti Hyttinen, joiden kanssa paikasta kilpailee ainakin varavaltuutettu Juhani Stranden. Lisäksi pitkään mukana ollut Antti Valpas omaa kokemusta valtuustosta, josta hän kuitenkin putosi vuoden 2012 vaaleissa pois. Valtuustopaikkaa uusina Helsingissä tavoittelevat myös Johannes Nieminen ja Samuli Voutila, jotka ovat hankkineet jo hyvin kokemusta politiikan eri tehtävistä. Naisista voivat kohtuullisen hyvin pärjätä ainakin Mira Korhonen-Low ja Laura Korpinen, joka sai kohtuullisen hyvin ääniä jo eduskuntavaaleissa. Sen sijaan uutena Helsingin valtuustoon yrittää myös politiikan tunnettu kehäkettu Pirkko Ruohonen-Lerner, jota edelleen pidetään hyvin paljon ja vahvasti soinilaisena persuna, mutta lisäksi hän on myös ollut jo vähän aikaa melko sivussa kuvioista. Politiikassa on tunnetusti melko vaikeaa pärjätä yleensä silloin, jos on saanut liian ison määrän vastustajia oman puolueen sisällä, mutta Helsinki on muutenkin Ruohonen-Lernerille kokonaan uusi vaalipiiri. Näkyvä ehdokas listalla on myös varmasti hyvin pätevä Mikko Paunio, joka vastikään siirtyi demareista ehdokkaaksi Perussuomalaisten listalle. Sitä voi pitää melko todennäköisenä, että Perussuomalaiset eivät kuitenkaan voita niin paljoa, että saisivat nyt sentään apulaispormestarin tehtävää Helsingissä.

Vasemmistoliitto taas on pitkään ollut Helsingin osalta nousussa, mikä nyt voi edelleen ainakin vähän jatkua näissä vaaleissa. Sekin on vähän mahdollista, että Vasemmistoliitto tulisi nousemaan Helsingissä lopulta demarien ohi kolmanneksi, mutta ei kuitenkaan vielä niin paljoa todennäköistä. SDP on ollut selvästi laskussa etenkin Helsingissä, kun Vasemmistoliitto taas on paremmin onnistunut saamaan ääniä nuorilta, kun tämä on melko paljon kilpaillut näistä myös Vihreiden kanssa. Vasemmistoliiton ryhmässä Paavo Arhinmäki lukeutuu jo tämän konkareihin, mutta aluksi juuri hän sai 2010-luvun alussa nuorilta paljon ääniä Helsingissä. Arhinmäki saanee pormestariehdokkaana nyt jälleen listan parhaan äänimäärän, mutta hänen jälkeen seuraavina tulevat muut kansanedustajat Veronika Honkasalo ja Mai Kivelä, joka eduskuntavaaleissa taas nousi lopulta niukasti ykköseksi. Europarlamenttiin valittu Silvia Modig on jättänyt valtuuston, mutta kaikki muut nykyiset valtuutetut ovat mukana vaaleissa. Näistä ainakin joku on vaarassa tippua nyt valtuustosta, kun läpimenoa saavat jännittää ainakin Anna Vuorjoki ja Vesa Korkkula sekä mahdollisesti Sami Muttilainen. Uutena läpi voi päästä ainakin Tuomas Nevanlinna, joka sai eduskuntavaaleissa ääniä kohtuullisen hyvin. Minna Sirnö taas oli aikanaan Tampereelta puolueen kansanedustajana, mutta voi kuitenkin olla nyt vähän epätodennäköisempi läpimenijä listalla. Lisäksi kokeneempi valtuutettu Sirpa Puhakka jäi viimeksi lopulta valitsematta, niin hänen paluunsa ei luultavasti nyt enää tässä vaiheessa onnistu.

Jos Vasemmistoliitto menestyy Helsingissä lopulta paremmin kuin SDP, niin tämä tulee melko varmasti saamaan Razmyarilta näin apulaispormestarin paikan. Arhinmäki ei luultavasti halua kuitenkaan lähteä vielä eduskunnasta, joten tuolloin apulaispormestariksi tulisi nousemaan esimerkiksi Honkasalo, jolla nyt on jo vähän enemmän kokemusta. Kuitenkin sitä voi pitää hyvin todennäköisenä, että vasemmistopuolueiden voimasuhteet säilyvät lopulta hyvin ennallaan, joten siinä tapauksessa demareille tulee jälleen apulaispormestarin tehtävä. Perussuomalaisten kannatus on taas niin korkealla, että nyt voi näille odottaa sentään kymmentä valtuustopaikkaa, kun vuonna 2012 niitä tuli vain kahdeksan ja viimeksi kuusi. Helsingissä on kuitenkin tulossa hyvin jännittävä kilpailu Perussuomalaisten, Vasemmistoliiton ja SDP:n välillä. Seuraavaksi käsittelen vielä Helsingin osalta Keskustan, RKP:n ja muiden pienten puolueiden tilanteen, jossa tulee myös olemaan ainakin vähän mielenkiintoa.