Vaarassa: Petri Honkonen, Toimi Kankaanniemi

Vahvoilla: Eila Tiainen, Jukka Hämäläinen

Keskusta on pitkään ollut Keski-Suomen vaalipiirin suurin puolue, mutta demarit näyttävät menevän sen ohi suurimmaksi. Eduskunnassa 40 vuotta istunut Keskustan vanha konkari Mauri Pekkarinen päätti jäädä sieltä pois, mutta ei kuitenkaan halua vielä eläkkeelle, koska entinen pitkäaikainen ministeri ja nykyinen varapuhemies päätti nyt lähteä vielä eurovaaleihin. Aikanaan isoja äänisaaliita keränneen Pekkarisen ohi Keskustan ääniharavaksi tässä vaalipiirissä on kuitenkin tullut Anne Kalmari, jonka läpimeno näissäkin vaaleissa on täysin varma juttu. Keskusta sai viimeksi erittäin täpärästi neljännen paikan eduskuntaan, mutta nyt kannatus ei näytä riittävän edes kolmeen paikkaan, jolloin myös joku istuvista edustajista olisi putoamassa. Neljä kautta eduskunnassa istunut Aila Paloniemi voi saada Jyväskylässä apua Pekkarisen luopumisesta, mikä saattaa nyt pelastaa hänen paikkansa. Viime vaaleissa uutena nousseella Petri Honkosella saattaa nyt olla edessä tiukat paikat, koska viimeksi hän pääsi rimaa hipoen täpärästi sisään Keskustan listan neljäntenä.

Demareille olisi tulossa nyt kolme paikkaa eli yksi edustaja lisää, vaikka puolueen ääniharavaksi viime kerralla noussut Lauri Ihalainen siirtyy eläkkeelle. Lisäksi toinen entinen ministeri Susanna Huovinen jäi pois, jolloin hänen paikka on menossa varasijalta viime vuonna tilalle nousseelle Riitta Mäkiselle, joka voi nyt saada hänen vanhoja ääniä. Ihalaisen paikalle on tarjolla useita vahvoja ehdokkaita, joista hänen ääniä voi kerätä ja tilalle nousta Jukka Hämäläinen, mutta myös Ahti Ruoppilalla saattaa nyt olla hyvin kannatusta. Paluuta yrittää viime kerralla pudonnut Tuula Peltonen, jonka äänimäärät ovat kuitenkin laskeneet selvästi. Vihreillä on tässä vaalipiirissä selvänä ykkösnimenä Touko Aalto, joka viime vuonna joutui luopumaan puheenjohtajan paikasta, mutta voi saada nyt kuitenkin melko paljon ääniä. Hänen johdolla nyt erittäin hyvässä nousussa olevat Vihreät voivat saada toisen paikan, mikä on hyvin paljon mahdollista Jyväskylän erinomaisen kuntavaalimenestyksen jälkeen.

Kokoomus ei tälläkään kerralla pysty enää saamaan toista paikkaa, mutta istuva edustaja Sinuhe Wallinheimo pääsee uudelle kaudelle ja ottaa puolueen ainoan paikan. Sen sijaan Perussuomalaiset ovat isossa vaarassa menettää toisen paikkansa, mikä saattaa myös johtua vaalipiirin sisäisistä erimielisyyksistä puolueessa. Käytöksensä vuoksi ristiriitainen ja paljon julkisuutta saanut Teuvo Hakkarainen on menossa edelleen läpi, koska häntä voidaan pitää nyt puolueen vahvimpana ehdokkaana tässä vaalipiirissä. Sen sijaan Toimi Kankaanniemi on puolueessa hyvin kiistanalainen henkilö, jonka äänimäärä ei Jyväskylän kuntavaaleissa riittänyt muuhun kuin ensimmäiseen varapaikkaan, joten hän ei luultavasti enää yllä edes toiselle sijalle Perussuomalaisissa ja putoaa jälleen eduskunnasta. Vasemmistoliitto taas menetti viimeksi todella niukasti ainoan paikkansa, jonka se nyt erittäin varmasti tulee näissä vaaleissa ottamaan takaisin, jolloin Eila Tiainen voi päästä vielä toisen kerran eduskuntaan.

Arvioidut paikat:

SDP, 3

Keskusta, 2-3

Vihreät, 1-2

Perussuomalaiset, 1

Kokoomus, 1

Vasemmistoliitto, 1

yhteensä 10 paikkaa