Savo-Karjalan vaalipiirissä on Keskusta edelleen reilusti vaikeuksissa, koska puolueen viime vaaleissa eniten ääniä saaneet ehdokkaat jäivät, kun edellisissä vaaleissa listalla oli myös paljon menetyksiä. Perussuomalaiset saattavat nousta Keskustan ohi nyt lopulta vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi, kun ehdokaslistaa ei voi kuitenkaan pitää erityisen vahvana. SDP säilyttää keskinkertaisen listan avulla entiset kolme paikkaa, mutta sen sijaan Kokoomus on kärkkynyt vahvasti lisäpaikkaa. Pienet puolueet saavat hyvin todennäköisesti entiset paikkansa, koska muutoksia näiden osalta ei ole nyt odotettavissa.

Keskustan listalla pois jäävät viime vaalien ääniharava Hannakaisa Heikkinen ja entinen ministeri Anu Vehviläinen, joten viimeksi neljäntenä listalta valittu Hanna Huttunen voi hyvin vahvistua ja menee luultavasti nyt helposti läpi. Sen sijaan kokeneemman edustajan Hannu Hoskosen uudelleenvalintaa ei pitäisi uhata mikään, koska omat äänestäjät ovat luultavasti nyt häneen edelleen tyytyväisiä ja äänestävät jatkoon. Keskusta menettää nyt varmasti lopulta yhden paikan, jolloin puolueen kolmannesta paikasta on tulossa melko tiukkaa kilpailua, mutta sen voisi kuitenkin uskoa menevän Pohjois-Savon ehdokkaalle. Vahvin ehdokas Heikkisen tilalle saattaa nyt olla puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen, koska sen sijaan paluuta yrittävän Markku Rossin läpimenoa voisi pitää jo melko isona yllätyksenä, mutta lisäksi Timo Väänänen saattaa olla nyt vahvoilla Pohjois-Karjalan puolelta.

Perussuomalaiset voivat nyt ottaa yhden paikan Keskustalta ja saada neljä paikkaa, mutta ehdokaslistalla ei luultavasti ole kerään erityisen vahvaa ja suosittua ehdokasta. Nykyisistä edustajista Sanna Antikainen ja Minna Reijonen luultavasti säilyttävät paikkansa helposti, mutta sen sijaan Jussi Wihonen saattaa olla nyt vaarassa pudota, jos puolue kuitenkaan ei saa lisäpaikkaa. Kokoomuksen listan ääniharavana on edelleen viime vaaleissa näyttävästi eduskuntaan päässyt Marko Kilpi, joka saattaa kilpailla nyt koko vaalipiirin ääniharavan paikasta, joten lisäpaikkaan voi olla nyt kohtuullisen hyvät mahdollisuudet. Toinen edustaja Markku Eestilä joutuu käymään melko tiukan kilpailun, jos puolue lopulta ei saa kuitenkaan lisäpaikkaa. Pohjois-Karjalan ehdokkaista läpimenoa voi kärkkyä ainakin varasijalta yrittävä Timo Elo, mutta uusista nimistä puolestaan Karita Kaita saattaa nyt olla melko vahvoilla.

Demareilla on puolestaan melko huonot mahdollisuudet ottaa lisäpaikka, koska viime vaalien ääniharava Merja Mäkisalo-Ropponen jää pois eduskunnasta. Toinen Joensuusta valittu edustaja Seppo Eskelinen on luultavasti nyt puolueen ääniharava, mutta toisessa paikassa on kiinni täpärästi viime vaaleissa eduskuntaan palannut Tuula Väätäinen. Viime vaaleissa jo melkein eduskuntaan valittu Timo Suhonen ottaa luultavasti kolmannen paikan, joten demarit ovat saamassa Varkaudesta nyt jälleen edustajan Kari Rajamäen jälkeen. Vasemmistoliitto puolestaan säilyttää melko varmasti ainoan paikkansa, mutta nykyinen Varkaudesta tuleva edustaja Matti Semi on kuitenkin vaarassa nyt pudota, koska eduskuntaan varasijalta pyrkivä Laura Meriluoto kilpailee hyvin tiukasti paikasta.

Vihreät olivat viime vaaleissa lähellä saada toisen paikan, mutta nyt puolue tulee saamaan varmasti edelleen vain yhden paikan. Puolueen kansanedustajana jatkaa lähes varmasti nykyinen ministeri Krista Mikkonen, koska listalla ei ole välttämättä nyt muita erityisen vahoja nimiä. Kristillisdemokraatit luultavasti säilyttävät nyt kohtuullisen helposti edelleen ainoan paikkansa, koska puolueen puheenjohtaja Sari Essayah on ollut ääniharava ja kerää yli puoluerajojen ääniä, joten läpimenoa voi pitää näin erittäin varmana.

Paikkaennuste:

Perussuomalaiset, 3-4

Keskusta, 3

SDP, 3

Kokoomus, 2-3

Vihreät, 1

Vasemmistoliitto, 1

Kristillisdemokraatit, 1