Aloitan kirjoittamalla ensiksi arviot Helsingin kuntavaaleista, joissa tunnetusti kuvioita hallitsevat useat isot ja tunnetut nimet puolueiden listoilla. Näissä vaaleissa Kokoomus ja Vihreät kilpailevat jälleen Helsingin suurimman puolueen asemasta hyvin tiukasti. Viime vaaleissa oli Vihreiden kannatus niin korkealla, että ilman Vapaavuoren pormestariehdokkuutta olisivat luultavasti voittaneet. Tämän ansiosta näin ei kuitenkaan tapahtunut. Nyt Vihreistä ei kuitenkaan ole tulossa Kokoomusta isompaa, koska tällä hetkellä nykyinen hallitustyö on aiheuttanut näillekin rasitetta. Vihreät pääsivät käymään viime vaalit 2017 oppositiopuolueena, jona nyt on puolestaan hallituksessa pitkään ollut Kokoomus, vaikka Perussuomalaiset ovatkin saaneet paremmin menestystä. Helsingin kuntavaaleissa kilpailu tulee kuitenkin olemaan vain Kokoomuksen ja Vihreiden kesken, kun SDP jää puolestaan Helsingissä kauas näiden taakse kuten myös eduskuntavaaleissa. Näissä Vihreät olivat kuudella paikalla Helsingin suurin puolue, mutta Kokoomus otti kuitenkin yhtä monta paikkaa, kun demareille tuli persujen ja Vasemmistoliiton tavoin vain kolme paikkaa.

Tässä analyysissa käyn ensin läpi myös Kokoomuksen ja Vihreiden sisäisen tilanteen, koska molemmilla on paljon tunnettuja nimiä mukana listallaan. Viimeksi molemmat saivat Helsingissä kaksi paikkaa lisää, mutta nyt kumpikin saattaa nämä paikat menettää. Kokoomukselle on odotettu vähän isompaakin menetystä, mutta kuitenkin ehdokaslista on lopulta sen verran hyvä, ettei näin paljon luultavasti ole tulossa kuitenkaan tappiota. Perussuomalaiset kuitenkin vievät nyt varmasti useita ääniä kuten myös Harkimon perustama Liike Nyt, joka saattaa viedä myös ääniä Vihreiltä, joiden ääniä tavoittelee kuitenkin viimeksi yhden paikan saanut Feministinen puolue ja tämän lisäksi uusi Ympäristöliike näissä vaaleissa. Näiden kaikkien pienten ryhmien äänimäärät ovat kuitenkin jäämässä melko pieniksi, mutta vähintään Harkimo kuitenkin tulee valituksi valtuustoon. Kokoomuksen tappio johtuisi nyt eritoten siitä, kun viimeksi hurjan äänimäärän saanut Jan Vapaavuori jää pois, mutta nyt uutena pormestariehdokkaana on kansanedustaja Juhana Vartiainen.

Vartiainen suostui lopulta ehdolle sen jälkeen, kun entisen puheenjohtajan Stubbin paikalle suosittelema Kirsi Piha oli epäonnistunut ja tämän seurauksena luopunut. Uusista ehdokkaista paljon ääniä kerää ainakin Espoosta siirtynyt puolueen varapuheenjohtaja Elina "ex-Lepomäki" Valtonen, kun sen sijaan aiempi ääniharava Jaana Pelkonen on päättänyt jättää politiikan. Paluuta valtuustoon tekee kokeneempi edustaja Sari Sarkomaa, joka voi myös edelleen pärjätä melko hyvin, kun eduskuntavaaleissakin lopulta menestynyt Terhi Koulumies päätti valitettavasti jäädä nyt pois. Kokoomuksen oikeiston syvä laita on kuitenkin vahvasti edelleen mukana, kun sitä edustaa varsinkin pormestariehdokkuudesta kilpaillut Wille Rydman ja samoin Atte Kaleva, joka tulisi nyt varasijalta kansanedustajaksi. Samoin tähän siipeen luetaan entinen kansanedustaja Juha Hakola ja konkaripoliitikko Harry Bogomoloff, joka haluaa jatkaa nyt vielä yhden valtuustokauden. Vahvoja ehdokkaita listalla ovat myös apulaispormestari Pia Pakarinen ja valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Kokoomuksen iäkästä kaartia on listalla myös vuonna 2011 eduskunnasta pudonnut Sirpa Asko-Seljavaara, joka nyt saanee jo ainakin vähän jännittää läpimenoa, kun listalla on mukana niin paljon muitakin kokeneita naisehdokkaita. Vanhempien ihmisten ääniä keräävät myös ainakin Seija Muurinen ja niin ikään entinen kansanedustaja Arja Karhuvaara, joka myös putosi eduskunnasta vuonna 2011 ison jytkyn seurauksena. Niissä vaaleissa eduskunnan jättänyt aiempi espoolainen kansanedustaja Hanna-Leena Hemming yrittää uutena kaupunginvaltuustoon, jonne hän voi ehkä päästäkin ja samoin entinen valtuutettu Nina Suomalainen, joka nyt oli välillä sivussa kuntapolitiikasta. Vahvoilla sinne on myös Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko, jota ei aiemmin ole kuitenkaan valittu sinne. Samoin myös Lotta Backlund yrittää nousta uutena mukaan valtuustoon. Kohtuullisen hyvin voivat pärjätä myös ainakin Katja Ahopelto, Anniina Iskanius ja Laura Varjokari. Ryhmäjohtajana toiminut Laura Rissanen menetti viimeksi aika paljon ääniä ja putosi lopulta niukasti, mutta nyt hän yrittää vahvasti päästä läpi ja saada taas paikan, mutta listalla on kuitenkin paljon muita vahvoja naisehdokkaita.

Nykyisistä valtuutetuista putoamista saavat eniten pelätä ne, jotka eivät ole tarpeeksi paljoa olleet näkyvissä, eivätkä viimeksi keränneet mitään isoja äänimääriä. Näihin lukeutuvat ainakin eräät nuoremmat miehet, joita ovat muun muassa Ted Apter, Matti Parpala ja viimeisenä päässyt valtuuston kuopus Dani Niskanen. Sen sijaan Otto Meri on saanut ja hankkinut paremmin näkyvyyttä, joten hän taas voi todennäköisemmin päätä läpi. Jussi Pajusen tytär Jenni Pajunen ja etenkin Mia Nygård-Peltola saivat kohtuullisen hyvin ääniä eduskuntavaaleissa, joten he oletettavasti tulevat nyt edelleen valituiksi. Luultavasti valtuustoon pääsee myös kolmas nykyinen valtuutettu Mirita Saxberg, joka ehti olla hetken aikaa mukana Nyt-liikkeen riveissä, mutta palasi nyt Kokoomuksen riveihin ja pitää myös näkyvämpää profiilia ehdokkaana. Nuorista ehdokkaista Matias Pajula sai myös kohtuullisen hyvän tuloksen eduskuntavaaleissa, mutta lisäksi nuorten äänistä kilpailee ainakin Jeremias Nurmela. Kilpailu etenkin lopuista paikoista lienee Kokoomuksen listalla näin taas hyvin tiukkaa.

Vihreät yrittävät nostaa jo toisen kerran Anni Sinnemäkeä varsinaisen pormestarin tehtävään, mikä voi olla nyt hänelle ainakin pieni rasite, kun hän ei ole muutenkaan erityisen paljoa suosittu. Vihreiden listalla on mukana kuitenkin myös paljon kansanedustajia, minkä ansiosta isommat menetykset ovat nyt siten vältettävissä. Vahvimpia ehdokkaita heillä on puheenjohtaja Maria Ohisalo, jonka perässä tulevat Emma Kari, Mari Holopainen ja valtuustoon palaava Outi Alanko-Kahiluoto. Eduskuntaan valittu Atte Harjanne kasvattaa nyt äänimääräänsä selvästi, samoin myös ainakin Fatim Diarra ja europarlamentaarikko Alviina Alametsä. Puolueen vanhoista tähdistä Osmo Soininvaara on myös edelleen mukana, kun lisäksi Pekka Sauri palaa nyt vielä tauolta kunnallispolitiikkaan, mutta enää he kuitenkaan eivät yltäne aivan kärkeen. Vahvoihin ehdokkaisiin lukeutuvat myös Reetta Vanhanen ja Sanna Vesikansa sekä valtuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs. Siten Vihreillä on hyvin vahva ja laaja ehdokaskärki näissä vaaleissa, mutta lopuista paikoista on tulossa näin melko paljon kilpailua.

Vihreiden istuvista valtuutetuista melko tunnetut Jasmin Hamid ja Kaisa Hernberg jättävät kaupunginvaltuuston samoin kuin Satu Silvo, joka viimeksi pääsi läpi viimeisenä puolueen listalta. Politiikkaan uudelleen lähtenyt ja toisella yrittämällä valtuutetuksi noussut Kati Juva on vaarassa menettää paikkansa, jonka hän viimeksi onnistui saamaan listan toiseksi viimeisenä valittuna, koska nyt kilpailu lopuista valtuustopaikoista on vielä siitä tiukempaa. Samoin Jussi Chydenius on vaarassa jäädä taas varavaltuutetuksi, kun hänelle on käynyt näin jo aiemmissa vaaleissa. Hannu Oskala taas jäi viimeksi lopulta ensimmäisenä valtuuston ulkopuolelle. Myös viime vaalien alla Kokoomuksesta siirtynyt Johanna Sydänmaa saanee kampanjoida tarpeeksi paljon, mutta voi edelleen kuitenkin olla melko vahvoilla. Nuoremmista on valtuustoon pääsemässä ainakin Amanda Pasanen, joka menestyi kohtuullisen hyvin jo viimeksi eduskuntavaaleissa. Paremmin ääniä voi kerätä myös ainakin Minna Lindgren, mutta lisäksi mahdollisia läpimenijöitä ovat esim. Nina Miettinen ja Riia Järvenpää. Valtuuston puheenjohtajana toiminut Minerva Krohn tavoittelee paluuta, mutta hävisi kuitenkin jo viime vaaleissa paljon ääniä ja menetti lopulta valtuustopaikkansa.

Seuraavaksi käsittelen vielä kaikkien muiden puolueiden tilanteen Helsingin kuntavaaleissa, joissa Vasemmistoliitto yrittää tosissaan voittaa ensimmäistä kertaa demarit. Lisäksi vahvassa nousussa olevat Perussuomalaiset voivat lopulta yllättää etenkin Halla-ahon suosion avulla. Muille puolueille jää taas lähinnä statistin osa näissä vaaleissa, mutta näidenkin tilanne on kuitenkin melko paljon mielenkiintoinen.