Vuosi 2019 on sisältänyt harvinaisen paljon isoja käänteitä ja yllätyksiä politiikassa. Eduskuntavaalit nostivat Perussuomalaiset lopulta takaisin jytkyn tasolle, mutta sosialidemokraatit kuitenkin voittivat ja näin Antti Rinteestä tuli pääministeri. Kokoomus joutui 12 vuoden tauon jälkeen oppositioon, kun sen sijaan vaaleissa rökäletappion kokenut Keskusta pääsi mukaan. Keväällä ehdittiin pitää myös eurovaalit ja ne puolestaan menivät hyvin odotetulla tavalla. Nyt Perussuomalaisten kannatus on tällä hetkellä jo erittäin korkealla, kun sen sijaan Keskusta ja demarit ovat pudonneet harvinaisen alas ja pärjäävät huonosti. Syksy päättyi Rinteen hallituksella melkein täydelliseen kaaokseen, minkä jälkeen Antti Rinne joutui lopulta eroamaan ja Sanna Marin otti hänen paikkansa. Tästä eteenpäin Marinin hallitus tulee jatkamaan ihan samalla linjalla, kun esimerkiksi myös Pekka Haavisto ja Sirpa Paatero välttyivät ainakin toistaiseksi eroamiselta. Näin meidän on aika siirtyä kohta uudelle vuosikymmenelle.

Näissä joulutunnelmissa tämä sivu jää ainakin hetkeksi tauolle, mutta lähempänä vuoden 2021 kuntavaaleja tulen palaamaan asiaan ja kirjoittamaan lisää tekstiä.

Loppuun tulee vielä pieni spekulaatio tulevasta hallituksesta, joka tultaisiin muodostamaan Halla-ahon johdolla. Tällä hetkellä persut ovat niin selvässä johdossa, että tuo etumatka voi hyvin säilyä koko kauden. Perussuomalaisten linjasta johtuen todennäköisin hallitus olisi perinteinen oikeistolainen hallitus Kokoomuksen ja Keskustan kanssa eli Sipilän "alkuperäinen" hallituspohja, jolla olisi riittävästi enemmistöä ilman pienempiä puolueita. Siinä voisi olla esim. tällainen ministerilista:

Pääministeri - Jussi Halla-aho, PS

Valtiovarainministeri - Petteri Orpo, Kok.

Ulkoministeri - Katri Kulmuni, Kesk.

Elinkeinoministeri - Kai Mykkänen, Kok.

Sisäministeri - Riikka Purra, PS

Oikeusministeri - Ville Tavio, PS

Opetusministeri - Terhi Koulumies tai Jaana Pelkonen, Kok.

Puolustusministeri - Antti Kaikkonen, Kesk.

Liikenneministeri - Antti Häkkänen, Kok.

Maatalousministeri - Anne Kalmari tai Jari Leppä, Kesk.

Ympäristöministeri - Eeva Kalli tai Anne Kalmari, Kesk.

Sosiaali- ja terveysministeri - Leena Meri, PS

Peruspalveluministeri - Sofia Vikman, Kok.

Kulttuuriministeri - Minna Reijonen, PS

Kuntaministeri - Mika Lintilä, Kesk.

Ulkomaankauppaministeri - Sami Savio, PS

Eurooppaministeri - Mari-Leena Talvitie, Kok.

Työministeri - Kaisa Juuso tai Rami Lehto, PS

 

Seuraavaksi teen vielä spekulaation vähemmän todennäköisestä hallituksesta, jos persut kuitenkin päättäisivät mieluummin tehdä yhteistyötä demarien kanssa. Kokoomus ja demarit mahtuvat liian huonosti samaan hallitukseen, jolloin myös Perussuomalaisten voisi olla helpompi aloittaa yhteistyö Kokoomuksen kanssa, mutta siinä ehkä tarvitaan myös Keskustaa. Tässä vaihtoehdossa taas demarit haluaisivat mukaan Vasemmistoliiton ja silloin taas mukana pitäisi olla myös RKP ja Kristillisdemokraatit, joita ilman ei tulisi vielä edes tarvittavaa enemmistöä hallitukselle. Lisäksi näissä molemmissa ministerilistoissa olen vähän ottanut huomioon sitä, että ketkä henkilöt näistä puolueista pystyvät riittävän hyvin tekemään yhteistyötä muiden kanssa. Luultavasti persut haluavat yhteistyön kuitenkin sujuvan tarpeeksi hyvin.

Pääministeri - Jussi Halla-aho, PS

Valtiovarainministeri - Sanna Marin, SDP

Ulkoministeri - Ville Tavio, PS

Elinkeinoministeri - Li Andersson, Vas.

Oikeusministeri - Ville Skinnari, SDP

Sisäministeri - Riikka Purra, PS

Opetusministeri - Anna-Maja Henriksson, RKP

Puolustusministeri - Sami Savio, PS

Sosiaali- ja terveysministeri - Tuula Haatainen, SDP

Peruspalveluministeri - Arja Juvonen, PS

Liikenneministeri - Hanna Sarkkinen, Vas.

Ympäristöministeri - Sari Essayah, KD

Maatalousministeri - Thomas Blomqvist, RKP

Ulkomaankauppaministeri - Tytti Tuppurainen, SDP

Kuntaministeri - Kaisa Juuso, PS

Työministeri - Antti Lindtman, SDP

Kulttuuriministeri - Sebastian Tynkkynen, PS