Monet uudestaan eduskuntavaaleihin lähtevistä kansanedustajista joutuvat käymään jännittävän ja tiukan kilpailun uudelle kaudelle pääsemisestä. Näistä moni on myös riippuvainen oman puolueen menestyksestä, mutta lisäksi monen listalla on mukana eräitä vahvoja kilpailijoita. Useat istuvat edustajat ovat kuitenkin automaattisesti vahvoja nimiä ja pääsevät helposti läpi, mutta näistä eräät myös itse tuovat paljon ääniä ja nostavat puolueensa menestystä. Jotkut ovat puolestaan vaarassa pudota etenkin oman puolueensa kannatuksen laskiessa, mutta osalla edustajista myös oma suosio voi olla selvässä laskussa ja ura eduskunnassa siten lähellä katketa.

Varmat läpimenijät (↑↑↑↑↑)

Antti Lindtman, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja oli lähellä nousta Marinin sijaan pääministeriksi, mutta nyt hän on varmasti edelleen puolueen ääniharava Uudenmaan vaalipiirissä.

Aki Linden, demarien Varsinais-Suomen ääniharava pääsi viime vuonna hetkeksi kokeilemaan ministerin tehtäviä sijaisena.

Sanna Marin, pääministeri on saanut vaalikauden aikana valtavasti monenlaista julkisuutta. Näissä vaaleissa jännitetään, miten ison äänimäärän hän kerää ja onko se koko maan suurin.

Ville Skinnari, ministerinä kohtuullisen hyvin pärjännyt SDP:n varapuheenjohtaja menestyy Hämeen vaalipiirissä ja nousee taas puolueen ääniharavaksi.

Tytti Tuppurainen, ministerillä ei ole vahvoja kilpailijoita Oulun vaalipiirissä ja kerää taas listalla selvästi eniten ääniä.

Jussi Halla-aho, persujen voimahahmo ja entinen puheenjohtaja kerää Helsingissä taas ison äänimäärän, joka voi olla jopa suurin äänimäärä taas koko maassa.

Riikka Purra, nykyinen Perussuomalaisten puheenjohtaja on erittäin vahvassa nousussa ja varmasti yksi Uudenmaan vaalipiirin ääniharavista, vaikka hän ei nyt luultavasti yllä kuitenkaan Soinin äänimääriin.

Ville Tavio, eduskuntaryhmän puheenjohtaja kerää taas ison äänimäärän Varsinais-Suomessa ja nousee varmasti hallitukseen, jos persut ovat nyt siinä lopulta mukana.

Sami Savio, vahvana nimenä taas luultavasti Perussuomalaisten ääniharava Pirkanmaan vaalipiirissä ja voi arvioida, että hän on myös puolueen vahvoja ehdokkaita ministeriksi.

Mauri Peltokangas, persujen varapuheenjohtaja tekee ahkeraa työtä Vaasan vaalipiirissä ja saattaa nousta koko vaalipiirin ääniharavaksi.

Jenna Simula, viimeksi jo paljon kannatusta Oulun vaalipiirissä saanut edustaja voi edelleen vahvistua, jolloin hän saattaa kerätä nyt varsin paljon ääniä ja nousta persujen ääniharavaksi, minkä jälkeen voi edetä vielä hyvin ja näyttävästi puolueessa.

Elina Valtonen, tämän kauden aikana Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi noussut edustaja siirtyi kuntavaaleissa Helsinkiin, jossa nousi lopulta puolueen suurimmaksi ääniharavaksi, joka hänestä sitten tulee myös näissä vaaleissa.

Kai Mykkänen, tämän kauden oppositiossa Kokoomuksen ryhmää johtanut entinen ministeri on puolueen ykkösnimi Uudenmaan vaalipiirissä, mutta puolueen lista on kuitenkin täynnä muita hyvin vahvoja ehdokkaita.

Petteri Orpo, näissä vaaleissa on vihdoinkin hyvät mahdollisuudet nousta pääministeriksi, minkä lisäksi äänimäärä saattaa hyvin vahvistua ja nousta Varsinais-Suomessa myös tämän seurauksena, kun siellä ei ole nyt Kanervaa enää mukana kilpailemassa.

Sofia Vikman, pitkään melko suosittu ja myös ihan hyvin eduskunnassa osaamista ja kokemusta saanut edustaja voi kerätä ison äänimäärän Pirkanmaalla, mutta pormestarin tehtävään siirtynyt Ikonen tekee nyt komean paluun eduskuntaan, joten ministeriksi Kokoomus ei vielä ole häntä luultavasti nostamassa.

Antti Häkkänen, mahdollisesti nykyisin Kokoomuksen suosituinta poliitikkoa ja viime vaalien ääniharavaa ehdittiin jo sovitella Orpon tilalle puheenjohtajaksi, mutta lopulta ei ollut vielä kuitenkaan tarvetta vaihtaa hyvän menestyksen ansiosta, mutta tulevaisuudessa tämä vielä saattaa olla edessä.

Antti Kaikkonen, tämän kauden aikana huonompi menneisyys on melko hyvin unohdettu, koska näin onnistuneesti häneltä on sujunut puolustusministerin tehtävä ja varmasti kerää taas Uudenmaan keskustalaisista selvästi eniten ääniä, vaikka puolueen heikompi menestys voi kuitenkin tulla vähän haittaamaan. Jos puolue saa nyt enää vain yhden paikan tästä vaalipiiristä, niin se menee varmuudella sitten taas hänelle.

Eeva Kalli, ensimmäisen kauden aikana isänsä entiseen tehtävään eli Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi noussut edustaja kerää Satakunnassa puolueen ehdokkaista selvästi parhaan äänimäärän, joten puolueen luultavasti ainoa paikka tulee näin edelleen pysymään hänellä ja lisäksi on mahdollista, että seuraavaksi olisi jo vahvoilla puolueen puheenjohtajaksi.

Hanna Kosonen, hetken aikaa ministerinä toiminut edustaja nousee Keskustan listalla nyt selvästi vahvimmaksi Kaakkois-Suomen vaalipiirissä, koska saman maakunnan toinen edustaja eli Jari Leppä on jäänyt pois listalta, joten puolueella ei ole nyt ketään muuta erityisen vahvaa ja tunnettua ehdokasta.

Pekka Haavisto, aikanaan presidentinvaaleissa suorastaan ilmiöksi noussut Vihreiden poliitikko tuli puolueen vaalivoiton myötä ulkoministerin tehtävään, jota hän on hoitanut lopulta ihan hyvin ja onnistuneesti eräistä tapauksista huolimatta, joten iso äänimäärä on taas luvassa ja voi ehkä nousta koko maan parhaiden joukkoon.

Inka Hopsu, uutena viime vaaleissa Uudenmaan vaalipiiristä nousseen Vihreiden edustajan asema pysyy edelleen hyvänä ja ehkä voi myös vahvistua, joten puolueen listalla hän saattaa olla nyt vahvin ehdokas ja menestyä taas parhaiten espoolaisista naisehdokkaista.

Li Andersson, tämän kauden hallituksessa istuneen Vasemmistoliiton puheenjohtajan ja ääniharavan suosio pysyy edelleen hyvin korkealla, joten luultavasti hän on taas Varsinais-Suomen ylivoimainen ääniharava ja samoin koko maan suosituimpien listalla, mutta näiden vaalien jälkeen on todennäköisesti luvassa jälleen oppositiokausi.

Anna-Maja Henriksson, pitkäaikainen oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja kerää oikeutetusti paljon ääniä Vaasan vaalipiirissä ja oli myös viimeksi koko vaalipiirin ääniharava, niin puolue jatkaa edelleen melko varmasti hallituksessa ja näin puheenjohtajakausi voi jatkua niin pitkään kuin hän vielä itse haluaa.

Mats Löfström, ahvenanmaalaisten oma edustaja sai viime vaaleissa ennätysmäisen suosion Ahvenanmaalta ja keräsi näin valtaosan kaikista vaalipiirin äänistä, niin luultavasti arvostus häntä kohtaan on pysynyt erittäin vahvana ja siten uudelleenvalinta lienee täysin selvä asia.

Erittäin vahvat nimet (↑↑↑↑)

Eveliina Heinäluoma, toisen polven edustaja nousee todennäköisesti Helsingissä nyt demarien listan ääniharavaksi.

Maria Guzenina, entinen ministeri pääsi viimeksi läpi ainoana naisena Uudenmaan demarien listalta, mutta nyt poliittinen ura on kuitenkin ollut jo pitkään laskussa.

Krista Kiuru, tämän kauden aikana hyvin tunnetuksi noussut ministeri on selvästi nimekkäin ehdokas Satakunnan demarien listalla, mutta näissä vaaleissa nähdään myös äänestäjien suhtautuminen tehtävänsä hoitamiseen.

Ilmari Nurminen, paljon julkisuudessa ollut nuorempi demarien edustaja keräsi jo viimeksi paljon ääniä, minkä lisäksi hän on siirtynyt näyttävästi mukaan Tampereen politiikkaan.

Niina Malm, päässyt ensimmäisellä kaudellaan demarien varapuheenjohtajaksi ja voi kerätä nyt ison äänimäärän Kaakkois-Suomessa.

Riitta Mäkinen, aluksi varasijalta Susanna Huovisen tilalle noussut edustaja nousi viime vaaleissa SDP:n ykkösnimeksi Keski-Suomen vaalipiirissä.

Johanna Ojala-Niemelä, demarien selvästi vahvin ehdokas Lapin vaalipiirissä ja menee varmasti läpi, jos vain puolueen ainoa paikka edelleen säilyy.

Leena Meri, viimeksi Uudenmaan listan suosituin ehdokas ja nyt edelleen huomattava nimi Perussuomalaisten joukossa, joten saattaa olla nyt puolueen vahvoja ehdokkaita näkyviin ja merkittäviin tehtäviin.

Lulu Ranne, persujen viime vaalien ääniharava edelleen luultavasti vahvistuu Hämeen vaalipiirissä ja saattaa olla myös vahvoilla ministeriksi.

Juho Eerola, noussut eduskunnan varapuhemiehenä merkittäväksi henkilöksi ja saa edelleen paljon ääniä, vaikka putosi kuitenkin Perussuomalaisten puheenjohtajistosta.

Jani Mäkelä, vahvasti näkyvä edustaja kerää edelleen persuille paljon ääniä Etelä-Karjalan alueelta, kun saattaa nyt jopa kilpailla listan ääniharavan paikasta.

Sebastian Tynkkynen, saattaa kerätä Oulun vaalipiirissä taas ison äänimäärän kuten jo viimeksi, mutta ei välttämättä nouse siitä nyt enää ainakaan paljoa, koska hän voi myös aiheuttaa sen verran ristiriitoja.

Ben Zyskowicz, pitkään luopumista pohtinut hyvin legendaarinen ja nykyisin pitkäaikaisin edustaja päätti lähteä vielä kerran mukaan, joten tälläkin kertaa voi olla hyvä ja iso äänimäärä taas luvassa.

Pia Kauma, aiemmin tiukkaa kisaa läpimenosta käynyt edustaja vahvistui erittäin hyvin Uudenmaan Kokoomuksen listalla viime vaaleissa, mutta nyt hän voi kerätä myös vaalipiiristä lähteneen Valtosen aiempia ääniä, joten isokin äänimäärä voi olla nyt lopulta mahdollinen.

Sari Multala, vahvasti ja näyttävästi politiikkaan tullut edustaja on Kokoomuksen selvästi vahvin ehdokas Vantaalta ja kerää taas ison äänimäärän, vaikka nyt listalla on melko paljon tunnettuja kilpailijoita.

Anne-Mari Virolainen, kokeneempi edustaja on pysynyt melko vahvana nimenä Varsinais-Suomessa, jossa hän voi nyt kerätä listan toiseksi parhaan äänimäärän, mutta ei luultavasti nouse kuitenkaan enää ministeriksi.

Marko Kilpi, tunnettu poliisiedustaja nousi hyvin ja näyttävästi sisään Kokoomuksen listalta viime vaaleissa, joten hän voi yltää taas isoon äänimäärän ja myös edetä urallaan politiikassa.

Paula Risikko, entinen Kokoomuksen vakioministeri kerää taas listan selvästi parhaan äänimäärän Vaasan vaalipiirissä, mutta ehkä jo vähitellen lopettelee nyt pitkää uraansa politiikassa, joten hänet luultavasti nostetaan lopulta jälleen varapuhemieheksi.

Heikki Autto, tämän kauden aikana melko hyvin politiikassa noussut edustaja on vahvoilla Lapin vaalipiirissä, koska nyt Kokoomuksen voi uskoa säilyttävän helposti siellä ainoan paikkansa.

Annika Saarikko, näyttävästi Keskustan johtoon tullut ministeri on kärsinyt etenkin viime aikoina puolueen heikosta kannatuksesta ja vaalien jälkeen puheenjohtajakausi voi loppua, mutta oma suosio Varsinais-Suomessa on edelleen kohtuullisen hyvä ja puolueen listalla näin selvästi paras, vaikka isompien ääniharavien listalle nyt ei tällä varmasti kuitenkaan pääse.

Hannu Hoskonen, kokeneempi konkari on vaalikaudella joutunut kärsimään seurauksia Keskustan ryhmässä oman linjansa takia, mutta äänestäjät pysyvät kuitenkin uskollisina ja näin saattaa tulla myös eräitä protestiääniä Savo-Karjalan vaalipiirissä, jonka listalla häntä voi ehkä pitää nyt jopa vahvimpana ehdokkaana.

Mika Lintilä, tässä vaiheessa jo pitkään hallituksessa istunut ministeri saa oman alueen äänestäjiltä luultavasti vahvan kannatuksen, koska viimeksi tippunut Puumala ei ole mukana enää kilpailemassa alueen äänistä, joten Keskustan listalla hän saattaa olla nyt varmin läpimenijä Vaasan vaalipiirissä.

Anne Kalmari, pitkään esillä ministeriksi useasti ollut Keskustan edustaja on saanut hyvin laajaa kannatusta Keski-Suomen vaalipiirissä, jonka äänestäjät ovat luultavasti edelleen uskollisia ja äänestävät helposti jatkoon, vaikka puolueelta menee nyt siellä varmasti yksi paikka.

Mikko Kinnunen, oman vaalipiirin ulkopuolella melko tuntematon edustaja voi saada nyt isomman suosion Oulun vaalipiirissä, koska etenkin Sipilän luopuessa Keskustan listalla on reilusti vapaita ääniä, joista osan hän voi hyvin kerätä onnistuneella ja vahvalla työllä.

Katri Kulmuni, lupaavasti alkaneella uralla vaalikauden alussa kompastunut ja tämän vuoksi syrjään Keskustan johdosta tippunut ääniharava voi nauttia edelleen äänestäjien vahvaa luottamusta, vaikka nyt Lapin vaalipiirissä on jälleen mukana kilpailemassa listalla myös Paavo Väyrynen, jonka hän voitti kuitenkin selvästi jo kahdeksan vuotta sitten.

Maria Ohisalo, uutena edustajana Vihreiden johtoon ja ministeriksi noussut puheenjohtaja taistelee nyt laskevaa kannatusta vastaan, minkä lisäksi voi tulla nyt kilpailua Helsingissä puolueen äänistä muiden vahvojen ehdokkaiden kanssa listalla, mutta oma tilanne on kuitenkin melko hyvä toisten istuvien edustajien luopuessa.

Sofia Virta, viimeksi yllättäen uudeksi Varsinais-Suomen vihreäksi edustajaksi Ville Niinistön jälkeen tullut edustaja on vahvassa nousussa ja nyt listan selvä ykkösnimi, koska hän on myös edennyt lopulta ihan hyvin ja lupaavasti eduskuntatyön osalta ja saa edelleen puolueen ainoan paikan tässä vaalipiirissä.

Iiris Suomela, tämän kauden aikana jo Vihreiden johtotehtäviä harjoittelut eduskunnan kuopus etenee ainakin siten, että vaalien jälkeen hän ei enää ole nuorin kansanedustaja, mutta isompaa äänivyöryä ei kuitenkaan tule ainakaan vielä näissä vaaleissa. Tämän lisäksi tilanne Pirkanmaan vaalipiirin listalla on hänelle kuitenkin hyvä, kun melko saman verran ääniä kerännyt Satu Hassi jää pois eduskunnasta.

Bella Forsgren, viime vaalien yllättäjä onnistui pudottamaan Touko Aallon eduskunnasta Keski-Suomessa ja otti vihreiden ainoan paikan, joten puolueen listalla ei pitäisi olla nyt erityisemmin uhkaajia näissä vaaleissa.

Anna Kontula, tunnetun vasemman laidan edustajan suosio pysyy edelleen vankkana Pirkanmaalla, jossa hän on luultavasti myös Vasemmistoliiton selvästi vahvin ja suosituin ehdokas kuten aiemmin, mutta näkyvistä tehtävistä puolueessa hänen ei todennäköisesti kannata haaveilla.

Hanna Sarkkinen, kauden puolivälissä toiseksi Vasemmistoliiton ministeriksi noussut edustaja on ollut vahvassa nousussa ja saattaa myös kärkkyä puolueen johtotehtäviä, joten Oulun vaalipiirissä hän on listalla nyt selvästi vahvin ehdokas ja mahdollisesti koko vaalipiirin ääniharava.

Anders Adlercreutz, viime vaaleissa eniten ääniä Uudenmaan RKP:n listalla saanut eduskuntaryhmän puheenjohtaja nauttii laajasti arvostusta, joten iso äänimäärä on taas luvassa tällä kertaa ja ääniä voi tulla oman tukialueen lisäksi myös pääkaupunkiseudulta.

Joakim Strand, isoa suosiota Vaasan alueella nauttiva RKP:n edustaja pysyy edelleen suosittuna ja on Henrikssonin ohella listan vahvoja nimiä, koska ääniä on voinut kotiseudulla jopa tulla yli puoluerajojen.

Sari Essayah, suosittua Kristillisdemokraattien puheenjohtajaa on arvostettu yli puoluerajojen, mikä on myös näkynyt Savo-Karjalan vaalipiirissä tämän äänimäärien osalta, niin paikka luultavasti säilyy edelleen varsin helposti.

Melko varmat jatkajat ()

Tuula Haatainen, demarien kokeneimman ministerin tähti on ollut jo vähän laskussa, mutta äänestäjät ovat kuitenkin uskollisia.

Antti Rinne, entisen pääministerin ja viime vaalien voittajan suosio laskee nyt melko varmasti, mutta se olisi kuitenkin yllätys, jos hän putoaisi eduskunnasta.

Johan Kvarnström, nousi viime vaaleissa Maarit Feldt-Rannan jälkeen ruotsinkielisten edustajaksi, joten tällä kertaa äänimäärä saattaa hyvin tulla vahvistumaan selvästi.

Eeva-Johanna Eloranta, istunut jo pitkään demarien riviedustajana, mutta Turun äänestäjät kuitenkin äänestävät helposti jatkoon.

Tarja Filatov, alkaisi ehkä olla vähitellen jo valmis menemään vaihtoon, mutta Hämeessä puolueella ei kuitenkaan ole vielä muita vahvoja naisehdokkaita.

Marko Asell, aluksi urheilijan maineella noussut edustaja teki viime vaaleissa lopulta paluun hyvällä menestyksellä, joten tällä kertaa ei enää liene vaaraa pudota.

Suna Kymäläinen, perii nyt Anneli Kiljusen ääniä Lappeenrannan alueella, kun tällä kaudella on vähän jo soviteltu paikkaa ministerinä.

Sirpa Paatero, viime vaalien ääniharava ryvettyi kauden alussa, mutta sai kuitenkin jatkaa ministerinä. Tällä kertaa ministerikausi on selvästi katkolla, mutta paikka eduskunnassa säilyy kuitenkin helposti.

Seppo Eskelinen, sai hyvin tilaa Pohjois-Karjalan alueella, kun Merja Mäkisalo-Ropponen jää nyt pois eduskunnasta, vaikka ei laajemmin kuitenkaan tunneta edes puolueessa.

Matias Mäkynen, kauden alussa varapaikalta tullut edustaja nousi heti puoluejohtoon ja voi kerätä nyt paljonkin ääniä Vaasan vaalipiirissä.

Piritta Rantanen, selvisi kilpailusta huolimatta viimeksi demarien toiseksi edustajaksi Keski-Suomesta, joten saattaa nyt vahvistua ihan kohtuullisen hyvin.

Mika Niikko, erityisesti uskovaisten ääniä kerännyt edustaja joutui eroamaan ulkoasiainvaliokunnan johdosta, mutta suosio Uudenmaan vaalipiirissä voi kuitenkin pysyä edelleen vahvana, kun oma kannattajakunta on luultavasti hyvin uskollinen.

Vilhelm Junnila, näyttävästi viime vaaleissa sisään tullut edustaja ei ole noussut erityisen hyvin esiin, mutta pääsee kuitenkin melko varmasti jatkamaan toisen kauden Varsinais-Suomesta.

Rami Lehto, persujen riviedustajalla on paikallisesti vahva kannatus Lahdessa, jonka äänet luultavasti nostavat edelleen helposti jatkoon.

Sakari Puisto, sai hyvin julkisuutta kilpailtuaan Perussuomalaisten puheenjohtajuudesta ja nyt voi arvioida, että pääsee helposti edelleen Pirkanmaan edustajien joukkoon.

Minna Reijonen, viime vaaleissa kolmantena Savo-Karjalan persujen listalta tulleen edustajan kannatus on vahvaa Pohjois-Savon alueella, jonka äänillä saa nyt ainakin todennäköisesti jatkaa.

Sanna Antikainen, viime vaaleissa listan parhaalla äänimäärällä noussut Pohjois-Karjalan edustaja saanee nyt melko varmasti jatkaa toisen kauden.

Juha Mäenpää, viimeksi näyttävästi Vaasan vaalipiiristä noussut edustaja ei persoonallaan luultavasti ole kaikkia miellyttänyt, mutta omasta vaalipiiristä kuitenkin saattaa kerätä hyvin laajaa suosiota.

Olli Immonen, tunnettu Oulun vaalipiirin edustaja on pitkään ollut vahvasti mukana viemässä puoluetta Halla-ahon linjoille, vaikka ei ole saanut kuitenkaan erityisen isoa kannatusta, mutta äänestäjät luultavasti pysyvät edelleen uskollisina.

Sari Sarkomaa, vuosia sitten perheensä takia hallituksesta eronnut konkari on pitänyt itsensä vielä hyvin pinnalla, mutta ei ole pärjännyt enää kuitenkaan erityisen loistavasti, joten luultavasti ei enää nyt pidetä ministeriehdokkaana.

Terhi Koulumies, viime vaaleissa näyttävästi Helsingistä päässyt edustaja on tämän kauden pitänyt vähän matalaa profiilia, mutta voi yltää taas hyvään äänimäärään ja menee ainakin helposti läpi.

Mia Laiho, aluksi varapaikalta noussut edustaja on profiloitunut hyvin sosiaali- ja terveysasioissa ja lisäksi pyrkinyt jo Kokoomuksen johtopaikoille, joten Uudenmaan listan kilpailusta huolimatta jatkokausi voi onnistua helposti.

Heikki Vestman, viime vaaleissa isolla äänimäärällä noussut Uudenmaan edustaja on päässyt melko hyvin esiin, joten Kokoomuksen listan uusista nimistä huolimatta voi pysyä edelleen vahvana ehdokkaana.

Matias Marttinen, viimeksi eduskuntaan vähän yllättäen Satakunnasta uudeksi Kokoomuksen edustajaksi päässyt jatkaa vielä nousua ja pysyy eduskunnassa, jos puolue saa nyt sieltä toisen paikan.

Sanni Grahn-Laasonen, todennäköisesti Kokoomuksen listan ykkösnimenä Hämeessä pysyvä edustaja on tullut näyttävästi politiikkaan ja hallitukseen Stubbin antamalla tuella, mutta tästä johtuen hän ei luultavasti ole ollut erityisen laajasti äänestäjien suosiossa ja saattaa nyt vähän hiipua, joten ei välttämättä löydy enää puolueen ministerilistalta.

Pauli Kiuru, kokeneempi edustaja on saanut hyvin vakaata kannatusta Pirkanmaan vaalipiirissä, josta hänen voi myös edelleen uskoa tulevan kohtuullisen helposti valituksi.

Jukka Kopra, tämän kauden aikana jo esillä näkyvämpiin tehtäviin ollut edustaja on Kokoomuksen ykkösnimi Etelä-Karjalan alueelta, jonka äänet luultavasti nostavat edelleen helposti jatkoon.

Janne Sankelo, hyvin tiukkaan kilpailuun Susanna Kosken kanssa joutunut edustaja on tehnyt ihan hyvää työtä eduskunnassa, joten suosio voi näissä vaaleissa taas vahvistua ja luultavasti pääsee jatkoon Vaasan vaalipiiristä, jossa Kokoomus voi hyvin ottaa lisäpaikan.

Sinuhe Wallinheimo, omalla maineella eduskuntaan Keski-Suomesta päässyt edustaja on ehtinyt jo tehdä ihan hyvän uran politiikassa, mutta Kokoomuksen johtopaikoille häntä nyt kuitenkaan ei välttämättä nosteta.

Mari-Leena Talvitie, todennäköisesti Oulun vaalipiirissä edelleen Kokoomuksen ykkösnimenä pysyvä edustaja on saanut puolueessa melko vahvoja tehtäviä, joten häntä voi ainakin hyvällä menestyksellä pitää yhtenä mahdollisena ehdokkaana ministeriksi.

Hanna Huttunen, uutena viimeksi Savo-Karjalan viimeisenä päässyt edustaja saa Keskustan listalla nyt lisää tilaa ja voi saada ihan hyvin menestystä, kun saman alueen edustajista Vehviläinen ei ole nyt enää mukana kilpailemassa.

Pasi Kivisaari, vahvasti eduskuntaan viimeksi Keskustan parhaalla äänimäärällä noussut edustaja voi kestää Vaasan vaalipiirissä puolueen vaalitappion, mutta nykyisistä puolueen edustajista kaikki muut ovat kuitenkin toimineet ministerinä ja tämä saattaa olla nyt hänelle jopa eduksi.

Mikko Savola, lyhyen ministerikauden jälkeen on helpompi puolustaa nyt omaa paikkaansa Keskustan listalla, vaikka muutenkin tämä on edelleen melko vahvalla pohjalla ja luultavasti myös Kurvisen paikkaa varmempi.

Petri Honkonen, kauden aikana ministeriksi ja Keskustan varapuheenjohtajaksi nousemisen ansiosta paikka on kohtuullisen helppoa säilyttää Keski-Suomen vaalipiirissä, jossa hänellä olisi muuten tiukempi kilpailu läpimenosta ja samoin myös tästä, että kuka siellä täyttää parhaiten Mauri Pekkarisen viimeksi jättämää paikkaa.

Tuomas Kettunen, tällä kertaa eivät Kainuun äänestäjät halua tehdä samaa virhettä kuin viimeksi, jolloin sieltä ei tullut enää Keskustan ehdokasta lopulta valituksi, joten kauden alussa varapaikalta nousseen edustajan suosio voi muutenkin vahvistua ja paikka säilyä ihan kohtuullisen helposti.

Mari Holopainen, viimeksi näyttävästi eduskuntaan päässyt Vihreiden riviedustaja voi pysyä edelleen vahvana nimenä Helsingissä ja pääsee ainakin helposti läpi, kun muita puolueen istuvia edustajia on jäämässä nyt pois eduskunnasta.

Saara Hyrkkö, tämän kauden aikana jo melko hyvin esiin päässyt Vihreiden edustaja voi nyt vahvistua ihan hyvin Uudenmaan vaalipiirissä, joten luultavasti hän menee nykyisistä edustajista helposti jatkoon ja myös ura voi olla nousussa.

Krista Mikkonen, saanee ministerinä helposti nyt jälleen Vihreiden ainoan paikan Savo-Karjalan vaalipiirissä, vaikka myös oma äänimäärä voi tulla kuitenkin laskemaan, mutta luultavasti hän ei enää istu vaalien jälkeen ministerinä.

Jenni Pitko, hetken aikaa Vihreiden eduskuntaryhmää johtanut edustaja ei ole viime aikoina noussut paljoa esiin, joten äänimäärä ei välttämättä nouse erityisen korkealle ja olisi kuitenkin yllätys, jos hän ei nyt jatkaisi Oulun vaalipiiristä toista kautta eduskunnassa.

Mai Kivelä, viime kerralla Vasemmistoliiton parhaan äänimäärän yllättäen Helsingissä kerännyt on pysynyt vielä riviedustajana, mutta näissä vaaleissa nousu saattaa kuitenkin jatkua ja paikka on kohtuullisen helppo säilyttää, vaikka nyt puolueen listalla on entistä tiukempi kilpailu naisten välillä.

Jussi Saramo, hetken aikaa jo sijaisena hallituksessa istunut Vasemmistoliiton edustaja pysyy luultavasti nyt puolueen listan kärjessä Uudenmaan vaalipiirissä, mutta ei välttämättä saa kuitenkaan erityisen isoa äänimäärää ja ole tämän ylemmäs enää nousemassa, koska puolueen sisällä on menossa valovoimaisempia nimiä ohitse näkyviin tehtäviin.

Aino-Kaisa Pekonen, tämän kauden alkupuolen toisena Vasemmistoliiton ministerinä toiminut edustaja on jäänyt lopulta sivummalle, mutta oma kannatus Hämeen vaalipiirissä voi kuitenkin pysyä sen verran hyvin vahvana, että hän saa melko varmasti edelleen puolueen ainoan paikan.

Eva Biaudet, kokenut punavihreää linjaa edustava RKP:n Helsingin edustaja yrittää pitää edelleen puolueen ainoan paikan itsellään, mikä luultavasti onnistuu vielä kohtuullisen helposti ja oman kannatuksen pysyessä kohtuullisen vankkana.

Sandra Bergqvist, viimeksi melko tiukan kilpailun RKP:n ainoasta paikasta niukasti voittanut edustaja tuli hyvin pienen äänimäärän turvin sisään, mutta nyt oma kannatus Varsinais-Suomessa todennäköisesti vahvistuu reilusti ja näin paikka on kohtuullisen helppoa säilyttää.

Mikko Ollikainen, viimeksi melko tuntematon kunnanjohtaja tuli RKP:n listalta hyvällä kannatuksella sisään ja näin jatkokausi luultavasti onnistuu helposti, kun puolue todennäköisesti säilyttää Vaasan vaalipiirissä entiset paikkansa ja listalla ei pitäisi olla pahemmin uhkaajia.

Peter Östman, kokeneella Kristillisdemokraattien edustajalla on varsinkin paikallisella tasolla erittäin vahva kannatus Vaasan vaalipiirin alueella, mutta paikan ei muutenkaan pitäisi olla nyt erityisen paljoa uhattuna.

Hjallis Harkimo, tunnetuimpiin kansanedustajiin lukeutuva Liike Nyt -puolueen johtohahmo tekee hyvin todennäköisesti saman kuin viime vaaleissa, että hän varsinkin henkilökohtaisesti erittäin vahvalla kannatuksella saa puolueensa edelleen mukaan eduskuntaan, jossa pysyy näin sen todennäköisesti ainoana edustajana.

Kohtuullisen hyvät mahdollisuudet (↑↑)

Pia Viitanen, demarien konkariedustajan ja entisen tähden suosio voi olla nyt laskussa, mutta Pirkanmaan vaalipiiristä on kohtuullisen helppoa päästä kuitenkin jatkoon.

Paula Werning, ei ole ainakaan vielä erityisen suosittu ja laajasti tunnettu edustaja, mutta Kouvolan seudun äänet voivat hyvin kuitenkin pitää mukana.

Tuula Väätäinen, viime vaaleissa erittäin täpärän paluun tehnyt konkariedustaja voi selvitä nyt vähän helpommin, kun Savo-Karjalan demarien listalla ei ole nyt erityisen vahvoja kilpailijoita.

Kim Berg, saattaa menestyä taas kohtuullisen hyvin Vaasan vaalipiirissä, mutta yllätykset ovat nyt kuitenkin mahdollisia, kun Urpilaisen lähtö voi aiheuttaa enemmän kilpailua.

Mari Rantanen, saanee helposti jatkaa Halla-ahon suosion avulla yhtenä Helsingin persujen kolmesta edustajasta, kun lisäksi nousi vähän aikaa sitten hallintovaliokunnan johtoon.

Kike Elomaa, etenkin persujen hajoamisen myötä on suosio laskenut hyvin paljon, mutta edelleen voi arvioida olevan kuitenkin melko vahvoilla Turun alueelta.

Jari Koskela, viimeksi melko tiukan kilpailun Perussuomalaisten toisesta paikasta Satakunnassa voittanut edustaja, jonka voi oman alueen äänillä arvioida pysyvän edelleen puolueen toisena edustajana.

Jari Ronkainen, kahdesti eduskuntaan Hämeen vaalipiirin listan kolmantena valittu edustaja voi olla nyt kohtuullisen vahvoilla, mutta omalla alueella on tulossa kuitenkin taas melko paljon kilpailua.

Sheikki Laakso, voidaan arvioida pääsevän taas läpi Kouvolan alueen äänillä, mutta pientä vaaraa on kuitenkin olemassa, jos persuilta menee yksi paikka.

Jouni Kotiaho, viime vaaleissa yllättäen Toimi Kankaanniemen pudottanut edustaja ei ole paljoa noussut esiin, joten toiselle kaudelle pääseminen voi onnistua nyt lähinnä sen ansiosta, ettei Hakkarainen lähtenyt enää mukaan listalle.

Kaisa Juuso, nyt Perussuomalaiset saavat luultavasti edelleen Lapin vaalipiiristä vain yhden paikan, josta on tällä kertaa ehkä tulossa myös tiukempaa kilpailua, kun Sara Seppänen voi mennä lopulta ohi.

Atte Kaleva, varapaikalta eduskuntaan tullut edustaja sai kohtuullisen hyvin menestystä jo viimeksi, mutta näissä vaaleissa tilanne on vielä parempi, kun Rydman ei enää ole mukana Kokoomuksen listalla.

Saara-Sofia Siren, viimeksi melko täpärästi eduskuntaan päässyt Varsinais-Suomen edustaja ei ole kauden aikana ollut erityisen paljoa esillä, mutta luultavasti säilyttää kuitenkin paikkansa Kokoomuksen hyvän menestyksen avulla.

Timo Heinonen, hyvin ahkeraa ja näkyvää työtä politiikassa tehnyt Kokoomuksen edustaja käy tiukkaa kilpailua paikasta Hämeen vaalipiirissä, mutta on vielä ainakin tällä kertaa melko vahvoilla jatkoon, vaikka hän ei kaikkia ole niin paljoa miellyttänyt.

Arto Satonen, tässä vaiheessa jo melko syrjään Kokoomuksen johtopaikoilta tippunut edustaja on mennyt Pirkanmaan vaalipiiristä edelliset kerrat läpi rimaa hipoen, mutta näissä vaaleissa puolueen hyvä kannatus voi kuitenkin auttaa vielä kerran läpi.

Ville Kaunisto, viimeksi oman maineen avulla eduskuntaan Kaakkois-Suomen vaalipiiristä noussut edustaja on tämän kauden harjoitellut, mutta nousee Kymen alueella kuitenkin melko vahvasti suosioon Kokoomuksen listalla.

Markku Eestilä, entisenä Keskustan ehdokkaana myös kepulaisten äänistä Iisalmen alueella kilpaileva edustaja on saanut vakaan kannatuksen, joten sitä voisi pitää yllätyksenä, jos hän ei nyt jatkaisi eduskunnassa.

Janne Heikkinen, viime vaaleissa eduskunnasta Eero Suutarin pudottanut edustaja ei ole vielä noussut erityisen paljoa esiin, mutta voi hyvin kuitenkin päästä Oulun vaalipiiristä läpi ainakin puolueen ottaessa yhden paikan lisää.

Hilkka Kemppi, yllättäen viime vaaleissa Keskustan ainoan paikan Hämeessä napannut edustaja joutuu nyt käymään tiukkaa kilpailua läpimenosta, koska listalla on tästä paikasta näkyvästi kisaamassa myös useita muita vahvoja nimiä kuten viimeksi pudonnut Rehula.

Jouni Ovaska, entinen Keskustan puoluesihteeri tuli näyttävästi eduskuntaan viime vaaleissa ja nyt on edennyt sen verran hyvin politiikassa, että hänellä on luultavasti parhaat mahdollisuudet selvitä jatkoon Pirkanmaalta, jos puolue saa enää siellä vain yhden paikan.

Ari Torniainen, laajemmin melko tuntematon Keskustan edustaja voi edelleen selvitä kohtuullisen helposti Etelä-Karjalan äänillä jatkoon, vaikka puolueen listalla on vaalipiirissä useita kohtuullisen vahvoja nimiä ihan kannoilla.

Hanna-Leena Mattila, alkuun varapaikalta noussut edustaja selvisi viimeksi yllättäen ainoana naisena läpi Keskustan listalta Oulussa, mutta nyt on luultavasti edelleen kohtuullisen helppoa päästä läpi usean ehdokkaan luovuttua, vaikka häntä ei laajemmin vielä erityisen paljoa tunneta.

Markus Lohi, aiemmin ja etenkin viimeksi hyvin täpärästi eduskuntaan Lapista valittu edustaja on kauden aikana päässyt melko näkyvästi esiin ja voi näin selvitä Keskustan toiseksi edustajaksi, jos Väyrynen ei lopulta nyt enää onnistu yllättämään listalla.

Tiina Elo, viimeksi Uudenmaan listalla viimeisen paikan vihreissä ottanut edustaja on pärjännyt ihan hyvin ja onnistuneesti eduskunnassa, joten puolueen tappiosta huolimatta voi olla ihan kohtuulliset mahdollisuudet nyt päästä jatkoon.

Mirka Soinikoski, erittäin tiukan kilpailun viimeksi Hämeessä voittanut lääkäri ei saanut mitään isoa äänimäärää, mutta nyt oma kannatus voi hyvin vahvistua ja listalla ei ole mukana erityisen vahvoja kilpailijoita, kun Vihreät säilyttävät paikkansa vaalipiirissä nyt ainakin todennäköisemmin kuin Räsänen.

Hanna Holopainen, nykyinen Vihreiden varapuheenjohtaja selvisi viime vaaleissa läpi viimeisenä Kaakkois-Suomen vaalipiiristä, jossa puolue on menettämässä toisen paikan ja luultavasti ainoa paikka menee hänelle, kun viimeksi eniten ääniä saanut Heli Järvinen on jäämässä nyt pois.

Veronika Honkasalo, kolmannen paikan Helsingissä saanut Vasemmistoliiton edustaja on usein päässyt esiintymään poliitikkona näkyvästi, mutta nyt listalla on tiukka kilpailu äänistä naisten välillä ja siinä hän ei ole välttämättä erityisen vahvoilla, joten puolueen kolmannen paikan menetys voisi lopulta olla siten hyvin kohtalokasta.

Johannes Yrttiaho, ryhmässä oman isänsä paikan saanut edustaja yrittää edelleen pysyä Vasemmistoliiton toisena edustajana Varsinais-Suomesta ja voi hyvin onnistua, koska viime vaaleissa läpimenoon Anderssonin vetoavulla riitti lopulta melko pieni äänimäärä, mutta puolueessa useat saattavat nyt kuitenkin toivoa hänen putoavan.

Matti Semi, eduskuntaryhmässä vanhempaan polveen lukeutuva Savo-Karjalan vaalipiirin edustaja ei ole saanut mitään isoja äänimääriä, mutta tekee kuitenkin asiallista työtä ja voi edelleen päästä Varkauden alueen äänillä Vasemmistoliiton ainoaksi edustajaksi.

Merja Kyllönen, tässä vaiheessa ministerinä ja europarlamentaarikkona toiminut kainuulainen Vasemmistoliiton edustaja on jäänyt vähän sivuun näkyviltä paikoilta, joten äänimäärä ei nyt luultavasti enää ainakaan tule nousemaan ja saattaa puolestaan hiipua, mutta sen sijaan paikka kansanedustajana ei ole ainakaan vielä paljoa vaarassa.

Thomas Blomqvist, laajemmin edelleen tuntematon RKP:n toinen ministeri on saanut Länsi-Uudenmaan alueelta hyvin vankkaa kannatusta ja voi taas mennä läpi kohtuullisen helposti, vaikka kilpailusta nousussa olevan Henrik Wickströmin kanssa on povattu hyvin tiukkaa ja näin molemmat voivat päästä läpi.

Anders Norrback, viime vaaleissa neljännen paikan saanut RKP:n toisen polven edustaja saanee nyt Pohjanmaan viljelijöiltä melko vahvan kannatuksen, joten paikka luultavasti säilyy ainakin puolueen saadessa Vaasan vaalipiiristä entiset neljä paikkaa.

Sari Tanus, oma kannatus ei ole ollut Kristillisdemokraattien Pirkanmaan edustajalla nyt erityisen vahvaa, mutta puolue on kuitenkin ollut vaalipiirissä muutenkin kohtuullisen vahvoilla ja näin paikka voi hyvin säilyä.

Enemmän vaarassa pudota ()

Timo Harakka, siirtyminen Helsingin vaalipiiriin voi olla hyvin kohtalokasta ministeriydestä huolimatta, kun demarien listalla useat ehdokkaat saattavat olla nyt häntä vahvempia.

Kimmo Kiljunen, monet voivat ennustaa nyt putoavan jälleen eduskunnasta, mutta hänellä on kuitenkin vielä mahdollisuuksia päästä taas läpi, vaikka tuskin enää lopulta näyttävästi.

Hussein al-Taee, viime vaaleissa täpärästi nousseen kohuedustajan paikka voi olla nyt vaarassa, joten tuleva menestys on hyvin mielenkiintoinen tapaus demarien listalla.

Heidi Viljanen, selvisi viime vaaleissa hyvin täpärästi ja vaatimattomalla äänimäärällä Satakunnasta, jolloin saattaa nyt olla vaarassa pudota eduskunnasta, kun demarit luultavasti menettävät yhden paikan.

Johannes Koskinen, demarien konkaripoliitikko selvisi viime vaaleissa takaisin vain täpärästi Hämeen vaalipiirissä, jossa voi olla myös tällä kertaa luvassa melko tiukkaa kilpailua paikoista.

Mika Kari, pääsi viime vaaleissa täpärimmin läpi Hämeessä, joten tällä kertaa paikka on vaarassa etenkin silloin, jos demarit menettävät siellä taas yhden paikan.

Wille Rydman, yksi näiden vaalien jännittävistä kysymyksistä on se, miten paljon ääniä hän tulee vielä keräämään uuden puolueen listalla. Vaikka oma äänimäärä putoaisi reilusti viimeksi Kokoomuksen listalla saadusta, niin persujen listalta on kohtuullisen helppo päästä läpi Helsingissä kuten viime vaaleissa.

Ari Koponen, viimeksi lähinnä oman julkisuuden avulla noussut edustaja joutuu hyvin tiukille Uudenmaan vaalipiirissä, kun Perussuomalaisten listalla on mukana nyt eräitä nimekkäitä ja tunnettuja kilpailijoita, mutta on saattanut myös hätiköidä turhan paljon eduskuntatyössä.

Arja Juvonen, melko paljon omalla linjalla persuissa kulkenut edustaja on tähän asti selvinnyt kohtuullisen hyvin Uudenmaan kilpailusta, joten tällä kertaa jatkokausi voi hyvin taas onnistua, vaikka putosikin lopulta varapuheenjohtajan paikalta.

Mikko Lunden, lähinnä vain paikallisesti tunnettu edustaja yrittää toiselle kaudelle Salon seudun äänillä, mutta on isossa vaarassa pudota etenkin siinä tapauksessa, jos persuilta nyt lopulta menee viimeksi tullut lisäpaikka.

Petri Huru, eduskunnassa tämän kauden varamiehenä istunut joutuu tiukkaan kilpailuun Satakunnan persujen toisesta paikasta, kun todennäköisesti joutuu taas varasijalle jos lisäpaikkaa ei tule.

Jussi Wihonen, saattaa nyt joutua vaihtoon Savo-Karjalan persujen kolmesta edustajasta, kun aluevaalit menivät lopulta heikosti ja on muutenkin jäänyt vähän sivuun.

Jukka Mäkynen, kolmantena Perussuomalaisten listalta viimeksi noussut voi päästä jatkamaan Vaasan äänillä, mutta listalta voi kuitenkin löytyä eräitä melko vahvoja kilpailijoita, kun lisäksi on ollut vähän liian huonossa maineessa.

Pihla Keto-Huovinen, täpärästi viime vaaleissa eduskuntaan viimeisenä Uudenmaan vaalipiiristä selvinnyt juristi saa olla nyt vähän huolissaan, kun useat melko vahvat ehdokkaat uhkaavat nyt mennä Kokoomuksen listalla hänestä ohi.

Ville Valkonen, eduskuntaan viime vuonna Turun apulaispormestarin paikalta noussut edustaja hävisi viimeksi niukasti ja nyt on edelleen hyvät mahdollisuudet, mutta Kokoomuksen listalla on kuitenkin Ilkka Kanervan jälkeen useita melko vahvoja kilpailijoita.

Jari Kinnunen, niin ikään varasijalta eduskuntaan päässyt edustaja joutuu käymään puolueensa edustajista tiukimman kilpailun Pirkanmaan vaalipiirissä, koska näissä vaaleissa Ikonen on taas mukana Kokoomuksen listalla ja mahdollisesta lisäpaikasta tulee myös erittäin tiukkaa kilpailua.

Arto Pirttilahti, melko hyvin ja onnistuneesti työnsä eduskunnassa hoitanut Pirkanmaan edustaja on isossa vaarassa pudota, jos Keskustalta menee nyt lopulta toinen paikka, mutta pelastuminen on kuitenkin vielä ihan mahdollista.

Antti Kurvinen, tämän kauden aikana ministeriksi noussut Keskustan vahva poliitikko on Vaasan vaalipiirissä nyt kuilun partaalla, koska viimeksi hän selvisi täpärästi sisään viimeisenä ja nyt puolue menettää lopulta tämän paikan, joten hänen voi arvioida luultavasti olevan eniten vaarassa pudota myös tehtävänsä sujumisen takia.

Pekka Aittakumpu, viimeksi täpärästi sisään Oulun vaalipiiristä nousseen Keskustan edustajan voi nyt arvioida keräävän Juha Sipilän vanhoja ääniä listalla, joten pääseminen jatkokaudelle voi näin onnistua vielä ihan kohtuullisen hyvin.

Atte Harjanne, tämän kauden aikana näkyvästi esiin päässyt Vihreiden edustaja selvisi hyvin täpärästi viime vaaleissa eduskuntaan Helsingistä, jossa puolueen kannatuksen laskiessa käydään listalla nyt erittäin tiukkaa kilpailua viimeisistä paikoista, joille hänen takaansa pyrkivät naiset saattavat onnistua nyt lopulta pääsemään.

Noora Koponen, viime vaaleissa yllättävän helposti eduskuntaan päässyt edustaja ei ole tämän jälkeen pärjännyt Espoon vihreiden kilpailussa erityisen hyvin, joten puolueen listalla hän saattaa nyt joutua hyvin tiukille ja näin paikka on vaarassa.

Pia Lohikoski, viimeksi melko niukasti Vasemmistoliiton toisen paikan Uudenmaan vaalipiirissä saanut edustaja voi edetä nyt kohtuullisen hyvin, mutta luultavasti paikka voi säilyä ainoastaan siinä tapauksessa, ettei puolue menetä toista paikkaansa.

Katja Hänninen, viimeksi kolmannen Vasemmistoliiton paikan Oulun vaalipiiristä saanut edustaja ei ole paljoa noussut esiin, mutta joka tapauksessa paikka on melko paljon vaarassa sen takia, että puolue voi menettää nyt lopulta kolmannen paikkansa.

Päivi Räsänen, tunnettu Kristillisdemokraattien konkariedustaja on Hämeessä nyt pahasti vaikeuksissa, koska viimeksi hän meni viimeisenä läpi vaalipiiristä ja nyt puolueen kannatus voi laskea vielä alemmas, joten puolue menettää näissä vaaleissa hyvin todennäköisesti lopulta paikkansa. Oma kannatus on kuitenkin hyvin vahvaa ja laajaa edelleen koko vaalipiirissä, mutta ilman vaaliliittoa muuten varsin heikko lista ei luultavasti enää saa paikkaa.

Todennäköiset putoajat ()

Tom Packalen, saanee nyt jättää hyvästit eduskuntatyölle, koska hän sai viimeksi jo huomata persuissa, ettei paljoa ääniä enää herunut. Näin vähän pidettynä häntä ei ole välttämättä enää paljoa innostanut, kun ehkä tarkoituksella on pysynyt takarivissä.

Veijo Niemi, viime vaaleissa melko iäkkäänä ja tasapaksuna ehdokkaana täpärästi noussut putoaa nyt eduskunnasta, kun Pirkanmaalla on persujen listalla nyt mukana useita valovoimaisempia ehdokkaita.

Ville Vähämäki, uhkaavasti putoamassa nyt eduskunnasta Oulun vaalipiirissä, jossa kannatusta ei enää tullut riittävästi edes aluevaaleissa ja lisäksi menestynyt jo aiemmin vähän heikosti.

Joonas Könttä, uutena viimeksi Keski-Suomesta noussut edustaja on tehnyt melko näkyvää työtä eduskunnassa ja voi nostaa äänimääräänsä, mutta putoaa kuitenkin lopulta nyt Keskustan vaalitappion seurauksena ja sen takia, että muut istuvat edustajat ovat puolueessa myös vahvempia nimiä.

Mikko Kärnä, siirtyminen ehdolle Helsinkiin auttaa tuskin enää Lapin tunnettua edustajaa sen paremmin jatkoon, kun isona esteenä voi nyt pelkästään olla jo puolueen heikko kannatus tässä vaalipiirissä.

Suldaan Said Ahmed, varasijalta tullut edustaja ei todellakaan saanut viimeksi Helsingissä isoa äänimäärää ja putoaa nyt eduskunnasta, koska näissä vaaleissa on Vasemmistoliiton listalla taas ehdolla niin vahvoja nimiä, ettei hänellä ole näitä vastaan mahdollisuuksia äänimäärän kasvusta huolimatta.

Ano Turtiainen, heti vaalikauden alussa oman toimintansa takia Perussuomalaisista erotetuksi joutunut kohuedustaja on sen jälkeen näkynyt ja kuulunut eduskunnassa paljon, mutta nyt oman paikan säilyttäminen ja puolueen saaminen eduskuntaan lienee varsin mahdotonta ja näin kriittisin oppositiopuolue jää lopulta rannalle.