Ensi kevään eduskuntavaalien suhteen on tässä vaiheessa jo melko hyvin selvillä, että ketkä näissä ovat ehdokkaina ja ketkä jäävät nyt pois. Useita jännittäviä ja mielenkiintoisia juttuja on myös tulossa ehdokkaiden osalta, mihin vaikuttaa myös puolueiden kannatustilanne ja tästä mahdollisesti seuraavat muutokset. Monien luopujien tilalle on tulossa uusia nimiä ja tulee kilpailua vanhoista äänistä, mutta lisäksi monet istuvat edustajatkin joutuvat kilpailemaan läpimenosta haastajien kanssa. Näitä käyn seuraavaksi tässä läpi:

Kokoomus lähtee näihin vaaleissa selvässä johdossa ja todennäköisesti nousee lopulta suurimmaksi, ellei mitään yllätyksiä ole tulossa ja etenkin demareille häviäminen tuntuu jo hyvin epätodennäköiseltä. Myös persut ovat pysytelleet hyvin kaukana takana, mutta nousua voi olla ehkä tulossa vasta lähempänä vaaleja, koska viimeksi persut olivat lopulta vähällä nousta ennakkoon voittajiksi arvioitujen demarien ohitse. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin vähän toinen, mutta persut saattavat kuitenkin päästä kilpailemaan demarien kanssa toisesta sijasta. Erityisesti Kokoomuksella on mukana näissä vaaleissa edelleen monia vahvoja nimiä, mutta jännittävin tilanne on tulossa kuitenkin Helsingissä, jonka edustajista on jäänyt pois useita hyvin vahvoja nimiä. Pitkäaikaisimmaksi kansanedustajaksi noussut Ben Zyskowicz harkitsee lähtevänsä vielä kerran ehdolle, mutta sen sijaan puolueen oikeaa laitaa edustava Wille Rydman saattaa nyt joutua kokonaan pois, mikä samalla myös parantaa uusien yrittäjien mahdollisuuksia. Tähän vaalipiiriin siirtyvästä Elina Valtosesta on tulossa melko varmasti koko puolueen ääniharava, mutta tämän vanavedessä myös Terhi Koulumies ja Sari Sarkomaa tulevat luultavasti edelleen helposti valituiksi. Uudenmaan vaalipiirissä taas on kohtuullisen helppo täyttää Valtosen jättämää aukkoa, vaikka tällä kertaa ei ole tiedossa ketään Sauli Niinistön tai Alexander Stubbin kaltaista ääniharavaa, mutta uusia yrittäjiä saattaa löytyä vielä moneen lähtöön. Näillä näkymin Kai Mykkäsestä on tulossa listan ykkösnimi, mutta useimmat muutkin istuvat edustajat ovat hyvin vahvoilla jatkoon. Espoon edustajista Kari Tolvanen on luultavasti jäämässä nyt pois, mutta tilalle ovat pyrkimässä vahvoina niminä ainakin Sture Fjäder ja Tere Sammallahti, mutta lisäksi muita nimekkäämpiä ehdokkaita saattaa vielä ilmaantua mukaan. Istuvista edustajista Ruut Sjöblom ja Pihla Keto-Huovinen joutuvat kilpailemaan ainakin Maarit Raja-ahon kanssa, mutta Kokoomuksen voi odottaa nyt saavan ehkä parikin lisäpaikkaa.

Varsinais-Suomessa on tulossa kilpailua edesmenneen Ilkka Kanervan ääniperinnöstä, mikä samalla myös vahvistaa puoluetta johtavan Petteri Orpon asemia, jolloin tämän äänimäärä tulee varmasti kasvamaan. Muut istuvat edustajat ovat myös vahvoilla ja Kokoomuksen voi odottaa saavan entiset neljä paikkaa, koska viimeksi neljäs paikka tuli puolueelle vain hyvin täpärästi, mutta nyt se luultavasti säilyy taas helpommin. Satakunnan vaalipiirissä Kokoomus on saamassa nyt jälleen toisen paikan, jonka se on viemässä hyvin todennäköisesti demareilta. Toiseksi edustajaksi nousee todennäköisesti aiemmin kansanedustajana toiminut Sampsa Kataja, joka viimeksi jäi lopulta varamieheksi. Hämeen vaalipiirissä Kokoomus taas kärkkyy lähinnä kristillisdemokraattien paikkaa, jolloin istuvat edustajat Sanni Grahn-Laasonen ja Timo Heinonen pääsevät kohtuullisen helposti läpi, mutta kummastakaan ei luultavasti ole tulossa mitään ääniharavaa. Kalle Jokisen tilalle nousee todennäköisimmin varapaikalla odottava Milla Bruneau, mutta todennäköisen lisäpaikan voi saada entinen kansanedustaja Ilkka Viljanen tai sitten joku toinen. Pirkanmaallakin voi Kokoomus odottaa yhtä lisäpaikkaa, mutta edellisten vaalien ääniharava Anna-Kaisa Ikonen on jäänyt kuitenkin pois, jolloin Sofia Vikman on palaamassa listan ykkösnimeksi ja muutkin edustajat ovat melko vahvoilla. Kaakkois-Suomen ja Savo-Karjalan vaalipiireissä Kokoomus voi nousta melko vahvasti, mutta saanee kuitenkin tyytyä entisiin paikkoihin ja istuvat edustajat ovat vahvoilla. Vaasan vaalipiirissä taas kärkkyy Susanna Koski puolueen todennäköistä lisäpaikkaa, mutta luultavasti kuitenkin Tommi Mäki tai Jyrki Mäkynen tulee nyt olemaan häntä vahvempi. Keski-Suomessa ja todennäköisesti myös Oulun vaalipiirissä Kokoomus on saamassa yhden lisäpaikan, mutta Lapin vaalipiirissä tähän ei nyt kuitenkaan liene mahdollisuuksia ja yksi paikka säilyy helposti.

Demareilla taas on kannatus pysytellyt vielä korkeammalla kuin viime vaaleissa, mutta puolueen saama noste on kuitenkin ehtinyt vähentyä selvästi, minkä lisäksi Marinin tekemiset eivät nyt sitä ainakaan paranna. Marin on kuitenkin ollut pääministerinä edelleen hyvin suosittu, minkä ansiosta demareilla on hyvät mahdollisuudet päästä toiseksi suurimmaksi. Helsingin edustajista pois on jäämässä entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka ei viimeksi kuitenkaan ollut enää mikään ääniharava, mutta tämän paikasta on kuitenkin tulossa kilpailua. Uudenmaan vaalipiiristä siirtyvällä Timo Harakalla voi olla vaikeuksia päästä enää läpi, jolloin häntä vahvempi saattaa olla nyt ainakin varapaikalta yrittävä Pilvi Torsti. Uudenmaan vaalipiirissä taas demareilla on tarjolla useita melko vahvoja nimiä, mutta todennäköisesti Antti Lindtman pääsee taas puolueen ääniharavaksi. Sen sijaan entisen pääministerin Antti Rinteen äänimäärä on pieni arvoitus, mutta hyvin todennäköisesti hän saa kuitenkin läpimenoon tarvittavan äänimäärän. Viimeksi täpärästi pudonnut Joona Räsänen ja eräät nuoret ehdokkaat voivat pudottaa Kimmo Kiljusen, jonka kannatus on taas lähinnä eläkeläisten varassa ja viime vaaleista saattaa tulla nyt laskua, koska hän on kuitenkin jo pudonnut aiemmin pois eduskunnasta. Lisäksi Hussein al-Taeen kannatus on vielä hyvin epäselvää, koska viime vaaleissakin hän meni läpi vain hyvin täpärästi. Varsinais-Suomessa demarit kärkkyvät Aki Lindenin johdolla yhtä lisäpaikkaa, mutta sen sijaan Satakunnassa demarit ovat isossa vaarassa menettää kolmannen paikkansa, joka viimeksi tuli lopulta vain erittäin täpärästi. Krista Kiuru on juuri hakenut Porin kaupunginjohtajaksi, mutta kolmantena valitun Heidi Viljasen on joka tapauksessa vaikea säilyttää paikkansa, mikä pitkälti edellyttää nykyisten kolmen paikan säilymistä.

Hämeen vaalipiirissä taas demarit ovat kohtuullisen helposti säilyttämässä neljä paikkaansa, jotka myös voivat mennä lopulta istuville kansanedustajille, koska vahvempia haastajia ei välttämättä ole tarjolla. Viimeksi melko täpärästi valitut Mika Kari ja Johannes Koskinen joutuvat kuitenkin tekemään paljon työtä läpimenon eteen, koska eräitä haastajia saattaa olla nyt kuitenkin taas iskuetäisyydellä. Pirkanmaan vaalipiirissä demareilla on hyvät mahdollisuudet säilyttää viisi paikkansa, koska Sanna Marin ei luultavasti siirry toiseen vaalipiirin ja voidaan pitää varmana, että hän tulee saamaan lopulta varsinaisen äänivyöryn ja nousee koko maan ääniharavien joukkoon. Viime kerralla viimeisenä eduskuntaan päässyt konkariedustaja Jukka Gustafsson väistyy sivuun, mutta sen sijaan demareissa odotetaan entistä Tampereen pormestaria Lauri Lylyä uudeksi ehdokkaaksi. Kaakkois-Suomen vaalipiirissä taas demarit ovat nyt vaarassa menettää yhden paikan, mutta kaikki muut nykyiset edustajat ovat kohtuullisen vahvoilla, kun Anneli Kiljunen on jäämässä nyt pois eduskunnasta. Kaikissa muissa vaalipiireissä taas demareilla on hyvät mahdollisuudet säilyttää entiset paikkansa, mutta lisäpaikkaan on pieniä mahdollisuuksia enintään Keski-Suomessa, jossa Vasemmistoliiton ainoa paikka on taas vaarassa. Demarien suosio voi pysyä samalla tasolla kuin edellisissä vaaleissa, kun taas Vihreille ja Vasemmistoliitolle on luvassa nyt ainakin pientä laskua. Erityisesti vihreissä luotetaan kuitenkin siihen, että Marinin tuoma noste lopulta ei tulisi näkymään demareilla koko maassa. Viime kerralla Vihreät nousivat Helsingissä Kokoomuksen ohi ykköseksi, mutta tällä kertaa ykköspaikka on kuitenkin taas menossa Kokoomukselle, vaikka puolueet siellä ovatkin edelleen hyvin tasaväkiset.

Helsingissä vihreät luultavasti menestyvät edelleen Pekka Haaviston ja Maria Ohisalon johdolla ihan hyvin, mutta sen sijaan puolueen viimeisistä paikoista on tulossa hyvin tiukkaa kilpailua. Atte Harjanne meni viimeksi läpi vain rimaa hipoen ja saattaa nytkin joutua tiukoille, kun erityisesti Fatim Diarra saattaa tehdä vahvaa nousua eduskuntaan. Ainakin myös Amanda Pasanen saattaa nousta eduskuntaan siinä tapauksessa, jos Alviina Alametsä ei ole tulossa näihin vaaleihin lopulta ehdolle. Uudenmaan vaalipiirissä Vihreillä ei välttämättä nytkään ole mukana ketään erityisen vahvaa ehdokasta, jolloin myös puolue on isossa vaarassa menettää yhden paikan. Nykyisistä edustajista Noora Koponen ja Tiina Elo saattavat olla nyt vaarassa pudota, mutta sen sijaan Pirkka-Pekka Peteliuksen tilanne on vielä hyvin epäselvä. Viime vaaleihin yllätysnimenä lähtenyt ja eduskuntaan tullut Petelius voi olla jäämässä nyt pois, koska enää tämän läpimenoakaan ei voisi pitää erityisen varmana tai edes todennäköisenä, mikä saattaa myös laskea puolueen kannatusta tämän vaalipiirin osalta. Sen sijaan Varsinais-Suomessa on Vihreillä mahdollisuuksia ottaa lisäpaikka, koska viime vaaleissa toinen paikka oli aivan hilkulla. Nykyinen kansanedustaja Sofia Virta meni viime vaaleissa läpi vähän yllätyksenä, mutta nyt häntä voidaan jo pitää hyvin vahvana ja suosittuna nimenä, mikä parantaa myös puolueen mahdollisuuksia toiseen paikkaan. Virtaa saattaa kuitenkin uhata vielä se, jos viimeksi pois jäänyt Ville Niinistö tekee vielä päätöksen lähteä ehdolle, mutta siinä tapauksessa lisäpaikka olisi edelleen kuitenkin todennäköisempi. Se voi kuitenkin olla melko paljon mahdollista, että Sofia Virta nousee joka tapauksessa lopulta puolueen ykkösnimeksi, koska viime kuntavaaleissakaan ei Niinistön suosio enää ollut mikään kehuttava ja laski hyvin paljon. Tämä voisikin menestyä nyt paremmin Uudenmaan vaalipiirissä ja harkita tätä vaihtoehtoa, kun siellä taas Vihreillä ei ole ketään erityisen vahvaa ja nimekästä henkilöä ehdolla. Sen sijaan Vihreät ovat melko varmasti häviämässä Kakkois-Suomen vaalipiirissä toisen paikan, kun Heli Järvinen päätti jäädä pois ja lisäksi vaalipiirin paikkamäärä laskee, mutta kaikissa muissa vaalipiireissä vihreiden paikat luultavasti pysyvät entisellään.

- Jatkuu seuraavassa osassa