Keski-Suomen vaalipiirin tuloksen osalta ei pitäisi olla nyt luvassa mitään erityisen yllättävää, mutta Keskustan odotetaan menettävän varmasti kuitenkin yhden paikan, jolloin yksi puolueen istuvista edustajista joutuu lähtemään. Perussuomalaisille on puolestaan odotettu melko hyvää ja vahvaa menestystä, mutta puolueen tunnetuimmat ehdokkaat eivät ole nyt mukana listalla. Kokoomus oli viimeksi lähellä saada toisen paikan, joten tällä kertaa puolueen lisäpaikkaa voi pitää nyt melko varmana, kun sen sijaan SDP ja pienemmät puolueet säilyttävät nykyiset paikkansa.

Viime vaaleissa Keskustan tilannetta haittasi erityisesti kokeneen Mauri Pekkarisen luopuminen, mutta puolue kuitenkin sai lopulta niukasti sentään kolme paikkaa. Maakunnan edustaja Anne Kalmari on vahvistanut asemansa puolueen ääniharavana, joten istuvista edustajista häntä voi pitää edelleen varmimpana läpimenijänä. Petri Honkosen ura on puolestaan ollut hyvässä nousussa ministeriyden ja puolueen varapuheenjohtajuuden myötä, joten häntä voi pitää nyt vahvana ehdokkaana puolueen toiselle paikalle. Sen sijaan uutena viime vaaleissa melko niukasti valittu Joonas Könttä luultavasti putoaa eduskunnasta, kun puolue nyt melko varmasti menettää lopulta kolmannen paikkansa. Aluevaaleissa puolueen ääniharavaksi noussut Aila Paloniemi yrittää paluuta eduskuntaan, mutta läpimenoa ei voi pitää nyt kuitenkaan enää todennäköisenä.

Demarit eivät onnistuneet viime vaaleissa lopulta saamaan kolmatta paikkaa, kun tällä kertaa siihen voi olla vähän kuitenkin mahdollisuuksia, mutta todennäköisesti puolue saa kuitenkin tyytyä edelleen kahteen paikkaan. Riitta Mäkinen on taas listan ykkösnimenä ja sitä voi pitää todennäköisenä, että nyt puolueen listalta valitaan lopulta nykyiset edustajat uudelleen. Viime kerralla uutena noussut Piritta Rantanen vahvistaa nyt luultavasti asemansa, joten hän saattaa olla nyt kohtuullisen vahvoilla päästä toiselle kaudelle, mutta Jämsän alueen äänistä kilpailee myös entinen kansanedustaja Tuula Peltonen. Sen sijaan Kokoomus oli viime vaaleissa melko lähellä saada toisen paikan, mutta nyt lisäpaikkaa voi pitää vahvistuneen kannatuksen ansiosta melko varmana, joten istuvan edustajan Sinuhe Wallinheimon lisäksi menee nyt läpi todennäköisesti varasijalle jäänyt Ville Väyrynen.

Perussuomalaisten osalta tilanne on puolestaan hyvin mielenkiintoinen, koska puolueen ääniharava Teuvo Hakkarainen päätti jäädä europarlamenttiin, jolloin puolue saa tyytyä luultavasti edelleen kahteen paikkaan. Lisäksi varasijalta eduskuntaan päässyt Toimi Kankaanniemi siirtyy lopulta eläkkeelle, mutta hän ei kuitenkaan enää saanut viime vaaleissa mitään isoa äänimäärää. Toisen paikan viime vaaleissa melko yllättäen saanut Jouni Kotiaho ei ole näkynyt erityisen paljoa, mutta pääsee todennäköisesti kuitenkin läpi nyt puolueen ehdokasasetelman ansiosta. Uutena nimenä taas on selvästi vahvimmilla hyvää nousua tehnyt Kaisa Garedew, joka oli myös aluevaaleissa lopulta puolueen ääniharava, joten hän saattaa nyt kerätä listan parhaan äänimäärän. Lisäksi eduskuntaan mielivät uusina niminä ainakin Kauko Isomäki ja Janne Luoma-aho, joka sai aluevaaleissa Garedewin jälkeen toiseksi eniten ääniä listalla.

Vihreiden kansanedustaja puolestaan vaihtui melko yllättäen viime vaaleissa, koska vaalien alla kohuissa ryvettynyt puolueen entinen puheenjohtaja Touko Aalto putosi lopulta varasijalle, kun puolueen uudeksi edustajaksi onnistui nousemaan Bella Forsgren. Vihreiden ainoan paikan voi odottaa nyt luultavasti säilyvän tappiosta huolimatta, joten istuvat edustaja pääsee nyt melko varmasti jatkokaudelle. Vasemmistoliitto puolestaan säilyttää nyt ainakin melko varmasti ainoan paikkansa, jonka se viime vaaleissa onnistui kohtuullisen helposti saamaan takaisin. Puolueen istuva edustaja Juho Kautto jää kuitenkin pois eduskunnasta, joten uudeksi edustajaksi tulee nyt luultavasti vahvaa nousua tehnyt Matleena Käppi.

Paikkaennuste:

Perussuomalaiset, 2

Keskusta, 2

SDP, 2

Kokoomus, 2

Vihreät, 1

Vasemmistoliitto, 1