Kolmas analyysi Helsingin kuntavaaleista käsittelee pienempien puolueiden tilanteen, jossa ei puolestaan ole niin paljoa jännitettävää. Monilla näistä odotukset usein ovat hyvin korkealla, mutta käytännössä nämä vain yrittävät pitää entiset asemansa. Keskustan paikkaluku on tippunut Helsingissä viimeksi kahteen paikkaan, kun enimmilläänkin se on saanut neljä edustajaa kaupunginvaltuustoon, mutta nykyisessä tilanteessa ei ole varmasti odotettavissa nykyisiä kahta paikkaa enempää. RKP on pitkään ollut Helsingissä vielä keskisuuri puolue, mutta nyt sekin on jäänyt lopulta melko pieneksi. Kristillisdemokraatit ovat yleensä saaneet vain kaksi valtuustopaikkaa, joita enempää näissäkään vaaleissa ei varmasti ole tulossa. Lisäksi paikasta kilpailee useita pieniä puolueita, mutta Liike Nyt puolestaan yrittää valtuustoon ensimmäistä kertaa, kun Helsingissä ehdolle on lähtenyt itse tämän keulahahmo Hjallis Harkimo.

RKP sai viime vaaleissa Helsingin valtuustoon entiset viisi paikkaa, joita enempää nytkään ei varmasti ole tulossa. Eva Biaudet jatkaa suurimmalla äänimäärällä puolueen edustamista valtuustossa, mutta hänellä suosio kuitenkin on laskenut jo menneistä vuosista. Toinen varma läpimenijä listalla on eduskuntavaaleissa toistamiseen varasijalle päässyt Marcus Rantala, mutta lisäksi nuorempi valtuutettu Silja Borgarsdottir Sandelin voi olla melko varma läpimenostaan. Paluun valtuustoon yrittää tehdä Nils Torvalds, joka on aiemmin ollut mukana ennen valintaansa europarlamentaarikoksi, mutta ei kuitenkaan ollut näissä vaaleissa erityisen suosittu ehdokas. Vuoden 2012 vaaleissa hän jäi lopulta varasijalle tästä huolimatta, kun hän oli juuri samana vuonna noussut varamiehenä europarlamenttiin. Tämän jälkeen Torvalds kuitenkin valittiin europarlamenttiin jättäen samalla valtuustotyön, mutta näissä vaaleissa hänen valintaansa voi kuitenkin pitää jokseenkin varmana, kun hän on samalla myös päättänyt jättää europarlamentin seuraavissa vaaleissa. Listalla ei näiden lisäksi ole muita vahvempia nimiä kuin myös vanhempaan kaartiin lukeutuva Björn Månsson, jolla on myös edelleen kohtuullisen hyvät mahdollisuudet päästä läpi, ellei RKP lopulta menetä yhtä valtuustopaikkaa. Sekin on kannatuslukujen perusteella nyt ainakin vähän mahdollista, kun lisäksi viime kerralla paluun vielä tehnyt Jörn Donner on poistunut jo lopullisesti kuvioista.

Lisäksi RKP:n kanssa solmitun yhteistyön avulla yrittää päästä valtuustoon Petrus Pennanen, joka on perustanut oman Avoimen puolueensa ja yrittää nyt kuitenkin toisen puolueen turvin säilyttää paikkansa. Kuitenkaan hän ei ole ainakaan enää parhaassa mahdollisessa maineessa, jolloin hänen valintaansa ei voi nyt pitää ainakaan varmana. Luultavasti Pennasen saama kannatus ainakin laskee huomattavasti siitä, minkä hän aiemmin on saanut Piraattipuolueen ehdokkaana, joten hän saattaa nyt jäädä lopulta varapaikalle. Keskustalla oli puolestaan viime vaaleissa kohtuullisen vahva ehdokaslista, mutta siitä huolimatta tämä kuitenkin menetti yhden paikan ja sai enää vain kaksi paikkaa, kun edes ministeri Tiilikaista ei valittu lopulta valtuustoon. Nykyiset valtuutetut yrittävät säilyttää paikkansa, mutta useat puolueen äänestäjät saattavat keskittää nyt ääniä Eeva Kärkkäiselle, josta tuli näissä vaaleissa uusi pormestariehdokas ja siten uusi kärkinimi. Nykyisistä valtuutetuista Laura Kolbe saattaa menettää nyt ääniä siinä tapauksessa, jos häntä viimeksi äänestäneet kannattavat nyt Kärkkäisen valintaa kaupunginvaltuustoon. Toinen kokenut valtuutettu Terhi Peltokorpi on taas kerännyt lestadiolaisena paljon uskovaisten ääniä, jolloin hänen saama kannatus voi säilyä näissäkin vaaleissa lopulta melko hyvin. Keskustan listalla on siis kolme vahvaa ehdokasta, joista kaksi tulee lopulta pääsemään uuteen valtuustoon.

Kristillisdemokraatit eivät puolestaan saa koskaan erityisen kummoisia lukemia Helsingin alueella, mutta yrittävät kokeneen valtuutetun Mika Ebelingin johdolla säilyttää nykyiset kaksi valtuustopaikkaansa, mutta toinen paikka voi nyt kuitenkin olla vaakalaudalla. Ebeling on edelleen myös pormestariehdokkaana jokseenkin varma läpimenijä, koska hän on puolueensa ehdokkaista ollut selvästi eniten myös näkyvissä. Viime vaaleissa Kristillisdemokraatit pystyivät saamaan vielä kaksi valtuustopaikkaa, kun listalle olivat päässeet mukaan Keskustan harjoittamaa politiikkaan vastustaneen Paavo Väyrysen perustaman Terve Helsinki -ryhmä ehdokkaat, kun hän tuolloin päätti lopulta siirtyä ehdolle Helsinkiin. Lopulta näin Väyrynen sai puolueen toisen valtuustopaikan ja perusti myöhemmin oman ryhmänsä, mutta nyt hän ei kuitenkaan enää ole mukana Helsingin kuntavaaleissa palattuaan viime vuonna Keskustaan. Väyrysen tilalle valtuustoon tullut Mauri Venemies yrittää säilyttää paikkansa, mutta listalla on mukana myös valtuuston jo vuonna 2008 jättänyt Pekka Reinikainen, joka oli aikanaan Helsingissä puolueen selvästi vetovoimaisin ehdokas ja keräsi paljon ääniä. Hän ei nyt luultavasti enää saa lähellekään yhtä paljoa ääniä ja Ebeling saanee nyt eniten, mutta Reinikainen voi kuitenkin päästä listan kakkoseksi ja valtuustoon ehkä silloin, jos Kristillisdemokraatit edelleen pystyvät saamaan lopulta kaksi paikkaa.

Uutena puolueena on mukana näissä vaaleissa Hjallis Harkimon perustama Liike Nyt, joka tämän johdolla yrittää saada nyt jalansijaa Helsingissä ja voi hyvin saada lopulta edes kaksi paikkaa. Kokoomuksen listalta viime kerralla päässyt Joel Harkimo voi olla isänsä jälkeen seuraavaksi vahvin ehdokas, kun hän pääsi lopulta hyvin lähellä paikkaa myös eduskuntavaaleissa tuolloin listan ykkösnimenä. Puolueen riveissä vaikuttaa hyvin tunnetuista henkilöistä myös Mikael Jungner, joka ei kuitenkaan viimeksi päässyt läpi demarien listalta valtuustoon. Viime kerralla puolestaan Feministinen puolue sai uutena tulokkaana yhden paikan valtuustoon, kun puolueen johtava poliitikko Katju Aro tuli lopulta valituksi. Hän luultavasti onnistuu säilyttämään paikkansa näissä vaaleissa, mutta yhtä paikkaa enempää feministit eivät ole kuitenkaan saamassa. Paluuta valtuustoon yrittää sieltä viime kerralla pudonnut kommunistien pitkäaikainen johtohahmo Yrjö Hakanen, jonka ura on kuitenkin tässä vaiheessa jo hyvin selvässä laskussa ja käytännössä melko takana päin. Näissä vaaleissa Hakasen ja kommunistien tueksi on muodostettu Asukkaiden Helsinki -yhteislista, jonka paikka nytkin jää luultavasti kuitenkin haaveeksi, koska muut ehdokkaat luultavasti saavat lähinnä pelkkiä murusia. Kohtuullisen uskottavat listat on myös uudella Kristallipuolueella ja varsinkin Ympäristöliikkeellä, mutta näiden listoilla ei kuitenkaan ole ketään erityisen vahvaa ehdokasta ja paikka voikin jäädä lopulta saamatta.

Lopuksi teen vielä oman arvion Helsingin tulevan valtuuston paikkajakaumasta:

Kokoomus 22 paikkaa

Vihreät 19-20 paikkaa

SDP 12 paikkaa

Vasemmistoliitto 10-11 paikkaa

Perussuomalaiset 10 paikkaa

RKP 4-5 paikkaa

Keskusta 2 paikkaa

Liike Nyt 2 paikkaa

Kristilliset 1-2 paikkaa

Feministit 1 paikka

Muut, 0-1 paikka