Eurovaalit ovat vuorossa jo kahden kuukauden päästä. Näiden asetelmat vaikuttavat jälleen hyvin selviltä ja yksinkertaisilta, joten tälläkin kerralla lopputulos on hyvin paljon odotettavissa. Vanhoista europarlamentaarikoista eläkkeelle lähtee sellaisia veteraanipoliitikkoja kuin Anneli Jäätteenmäki ja Liisa Jaakonsaari. Kokoomukselle taas aiheuttaa haastetta se, kun poissa on viime vaalien ylivoimainen äänikuningas Alexander Stubb. Keskustalta taas puuttuu nyt viimekertainen ääniharava Olli Rehn, joka halusi vuoden 2015 vaaleissa siirtyä eduskuntaan. Mukaan on kuitenkin saatu eräitä uusia ja ennestään hyvin tuttuja poliitikkoja, joista kirjoitan tässä seuraavana.

Kokoomus on jo perinteisesti ollut aina eurovaalien suosituin puolue, mikä voi johtua hyvin alhaisesta äänestysprosentista. Kokoomuksen istuvat europarlamentaarikot Henna Virkkunen ja Sirpa Pietikäinen ovat nyt erittäin vahvoilla jatkoon, kun puolueelle on edelleen tulossa kolme paikkaa. Kolmannen paikan saa luultavasti Petri Sarvamaa, joka vuonna 2014 peri paikkansa tästä luopuneelta Stubbilta. Tuolloin Alexander Stubb nousi eurovaalien ylivoimaiseksi ääniharavaksi, vaikka hän oli samalla ehdokkaana Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja tuli sitten komeasti valituksi, minkä jälkeiset ajat on erittäin hyvin muistettavissa. Nuoremmista ehdokkaista luultavasti ainakin Aura Salla voi olla hyvässä nousussa. Paluuta yrittää pitkään istunut Eija-Riitta Korhola, jonka äänimäärä kuitenkin tippui viime kerralla selvästi. Vuonna 2015 eduskunnasta pudonnut Kimmo Sasi on myös näissä vaaleissa mukana, mutta hänenkin tähtensä on ollut jo selvässä laskussa.

Keskustalla taas on hyvin paljon vaikeuksia näissä vaaleissa, koska vuoden 2014 ääniharavat ovat poissa ja eduskuntavaaleissa on juuri tullut rökäletappio. Rehnin ja Jäätteenmäen puuttumisen lisäksi Keskustalle aiheuttaa harmia myös Paavo Väyrynen, joka lähti puolueesta oman Tähtiliikkeensä johtajaksi. Väyrynen sai viimeksi peräti lähemmäksi 70 000 ääntä, mutta näissä vaaleissa läpimeno Tähtiliikkeen ehdokkaana jää hänellä pelkäksi haaveeksi. Tästä olen kirjoittanut jo aiemmin. Keskusta on puolestaan saanut näissä vaaleissa ehdolle 40 vuoden jälkeen eduskunnan jättäneen Mauri Pekkarisen, josta on tulossa nyt puolueen uusi ääniharava. Pekkarisen karisma ja innokkuus toimivat nyt varmasti näissä vaaleissa, mutta tästä huolimatta Keskusta on isossa vaarassa menettää kolmannen paikan. Toisen paikan saa todennäköisemmin istuva edustaja Elsi Katainen, mutta hänen takanaan on Väyrysen tilalle noussut oululainen Mirja Vehkaperä.

Demarien vanhoista europarlamentaarikoista Jaakonsaari lähtee pois, mutta toinen edustaja Miapetra Kumpula-Natri on vahvasti menossa toiselle kaudelle. Uudeksi ääniharavaksi on tulossa tunnettu ja pitkäaikainen vaikuttaja Eero Heinäluoma, joka päätti lähteä eduskunnasta ja pyrkiä nyt europarlamenttiin. Näistä seuraavana on luultavasti Kaakkois-Suomen ehdokkaana niukasti eduskunnasta pudonnut Satu Taavitsainen, joka on ainakin ulkonäöltään erittäin hyvän ja miellyttävän oloinen. Vihreille on myös tulossa näissä vaaleissa toinen paikka, jonka saa nyt eduskunnan jättänyt Ville Niinistö. Alusta lähtien ja useita kausia europarlamentissa istunut Heidi Hautala saa jatkaa, mutta näiden takana kilpailevat mm. eduskunnan jättänyt Hanna Halmeenpää ja uusina eduskuntaan valitut Saara Hyrkkö ja Mirka Soinikoski.

Näissä vaaleissa eniten voidaan ehkä jännittää Perussuomalaisten menestystä, koska näillä on mahdollisuudet saada nyt jopa kolme paikkaa. Ainakin kaksi paikkaa on varmasti tulossa, vaikka puheenjohtajaksi noussut Jussi Halla-aho jää pois ja ikävän kohtalon kärsinyt Sampo Terho lähti vuonna 2015 eduskuntaan. Nyt mukaan on lähtenyt politiikassa reipasta nousua kokenut Laura Huhtasaari, josta on hyvin varmasti tulossa puolueen uusi ääniharava. Sen sijaan varasijalta europarlamenttiin tullut Pirkko Ruohonen-Lerner on vaarassa pudota, koska hänen voidaan katsoa olevan hyvin lähellä nykyistä Sinisen tulevaisuuden porukkaa. Oikeastaan tämän jääminen Perussuomalaisiin on melko yllättävää, mutta olemukseltaan hän vaikuttaa myös hieman kolkolta ja on jäänyt politiikassa vähän etäiseksi. Vahvempia ehdokkaita Perussuomalaisen listalla voivat olla komeasti eduskuntaan valitut ja jyrkkää linjaa edustavat Mauri Peltokangas ja Sebastian Tynkkynen, mutta sen sijaan Teuvo Hakkaraisen tuleva menestys on vielä arvoitus ja lisää nyt jännitystä.

Vasemmistoliiton ehdokaslistalla on edelleen Merja Kyllönen, joka on kuitenkin valittu nyt jälleen kansanedustajaksi, jona hän luultavasti voi nyt jatkaa. Toinen vahva ehdokas näiden listalla on eduskuntavaaleissa hyvin ääniä kerännyt Hanna Sarkkinen, joka voi kuitenkin jäädä myös eduskuntaan. Näiden luopuessa Vasemmistoliittoa voi edustaa seuraavaksi parhaiten menestynyt, joka voi olla esim. täpärästi eduskunnasta pudonnut Silvia Modig. Yhtä paikkaa voidaan edelleen ja ehkä vähän aiempaa helpommin odottaa myös RKP:lle, jonka edustajana on jatkamassa presidenttiehdokkaanakin ollut Nils Torvalds, koska näille ei nyt ole muita erityisen vahvoja ehdokkaita. Kristillisdemokraatit puolestaan yrittävät nostaa Sari Essayahin takaisin europarlamenttiin, mutta puolueen paikka ja tämän onnistuminen vaikuttavat hyvin epätodennäköiseltä.